Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit

Een pluim voor de fietsbrigade

De Brusselse fietsbrigade, een team van 12 politiemensen op de fiets, is dé beschermer van de zachte weggebruiker in de Vijfhoek. Alle respect voor patrouilles in combi’s en gepimpte Skoda’s maar het échte werk op het terrein kan enkel efficiënt gebeuren wanneer je er middenin zit. En dat doen onze biker-vrienden: ze patrouilleren op de ‘fietspaden’ van Brussel en weten als geen ander hoe gevaarlijk het soms kan zijn op de snelwegen van Brussel.

(c) brusselsbybike

Fietspaden? Wel ja, die gekalkte lijnen op het asfalt bedoel ik uiteraard. Net omdat ze zo ‘kwetsbaar’ zijn hebben we de fietsbrigade nodig. Wie geen respect kan opbrengen voor die enkele percentages publieke ruimte die voor zachte weggebruikers bestemd zijn, gaat op de bon.

De bikers kunnen voor het jaar 2016 trouwens impressionante statistieken voorleggen, zeker als je weet dat ze enkel in Brussel-Centrum opereren!

Fietspaden, zebrapaden, busbanen, you name it!

In het jaar 2016 hebben de bikers  8.745 inbreuken op fietspaden vastgesteld, 2.731 parkeerovertredingen op het voetpad, 923 parkeerovertredingen op of op minder dan 5 meter van een zebrapad en 10.765 overtredingen met betrekking tot het gebruik van een voetgangerszone of woonerf beboet.

Op wegen die voorbehouden zijn voor het openbaar vervoer (ook toegankelijk voor fietsers) stelden de bikers 13.794 processen-verbaal op. Het gebruik van een gsm zonder handenvrije kit, het niet dragen van de veiligheidsgordel, door het rood licht rijden? Goed voor ongeveer 3.900 boetes.

In totaal hebben deze mannen en vrouwen dus meer dan 40.000 processen-verbaal opgesteld. Triest, omdat onze politici toelaten dat er zoveel ‘conflicten’ kunnen gebeuren maar tegelijkertijd indrukwekkend. De bikers werken bijvoorbeeld geen 24u op 24u. Wie ’s avonds door Brussel loopt kan met eigen ogen zien dat er heel ‘creatief’ wordt geparkeerd en gereden.

Dus, geef de bikers meer middelen, zodat overtreders ook ’s avonds en bijvoorbeeld op zondag geen kans meer krijgen, zorg voor gepaste infrastructuur en richt een fietsbrigade op in elke politiezone!

Deze tekst verscheen eerder op de blog Lambyk. Kwinten Lambrecht schrijft er over Brussel, communicatie, duurzaamheid, mobiliteit en een vleugje politiek.

Share