Categorieën
Podium

BelgianArtPrize 2017

Otobang Nkanga heeft in BOZAR de BelgianArtPrize 2017 gewonnen. Haar werk biedt volgens de jury een reflectie op de complexiteit van de wereld vandaag.

De BelgianArtPrize is de belangrijkste kunstprijs in België die “mid-career-kunstenaars” ondersteunt (vroeger Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst).

 

(c) Yannick Sas

Antwoorden geven op actuele bekommernissen is expliciet van tel voor de organisatoren. Nkanga toont corrosie en transformatie, onder meer op een groot geweven textiel dat in roestrijk water baadt en waarop ze woorden schrijft die al ter plekke worden gecorrigeerd. Samen met dat gegeven van super-tijdelijkheid krijg je bij haar ook kunst te zien met een hoge graad van technische verfijning.

“Vandaag is het idee van grenzen sluiten en muren bouwen verbonden met een vrees voor contaminatie en verval. Maar nieuwe vormen creëren ook kansen, een samenleving blijft veranderen”, laat de kunstenares noteren.

Welke invloed de mens, de politiek, het protest daarbij heeft, daarover kan je misschien nadenken als je naar de expo gaat kijken, en de drie andere genomineerden bieden ook nog gigantisch veel kijkplezier. Tot 28 mei.

 

Meer info vind je op de website van BOZAR.

Share