Categorieën
People & Lifestyle Podium Shopping

Wit is altijd schoon

Brussel geniet internationale faam in de wereld van de dans en de moderne kunst, getuige het succes van gezelschappen als Rosas en Ultima Vez en een beurs als Art Brussels. Ook op het vlak van design en mode wil de hoofdstad zichzelf op de kaart zetten. Het nieuwe gebouw van MAD, voluit Brussels Fashion and Design Platform, aan de Nieuwe Graanmarkt zet die ambities kracht bij. BrusselBlogt ging poolshoogte nemen. 

Het pand, uitgevoerd in vijftig tinten wit, is ruim en laat veel licht binnen. Het is volgestouwd met designobjecten van Brusselse makelij, zoals kleurrijke stoelen en elegante lampen. Multifunctionele werk- en vergaderruimtes, ateliers en expositieruimtes lopen in elkaar over. Grote potten met bomen staan tussen stoeltjes in een tv-ruimte. Aan de achterkant valt een elegant krullende buitentrap op.

De architecten van Vers plus de bien-être (V+) en de designers van Rotor kozen bewust niet voor een tabula rasa maar vertrokken van wat er was: drie lelijke industriële donkere gebouwen. Ze recupereerden en verfraaiden de meeste ruimtes en verbouwden slechts hier en daar. Voor de binneninrichting gebruikten ze een grote waaier aan materialen, texturen en eclectische motieven. Wit is de verbindende kracht. De benedenverdieping is toegankelijk voor het publiek, de bovenruimte voor personeel en gasten.

MAD ondersteunt sinds 2010 Brusselse modeontwerpers en designers in hun ontwikkeling en versterkt hun internationale uitstraling. In het nieuwe pand brengt het platform zijn kerntaken samen: onderzoek & ontwikkeling, professionele begeleiding en culturele programmatie. De incubator huisvest bijvoorbeeld jonge ontwerpers en deskundigen die duurzame en milieuvriendelijke producten, processen en diensten ontwikkelen en uitwerken. Het instituut organiseert ook seminaries en coacht ondernemers individueel en in groep. In de eerste tentoonstelling ‘Occupation: designer’ palmen zes designers de ruimte in om hun creatieve oplossingen voor te stellen. Je kunt er onder meer snoepjes eten en een markt van geëngageerde ontwerpers bezoeken.

Tot slot benadrukt het centrum nog dat het geen hippe façade of een ivoren toren wil zijn. Op de Nieuwe Graanmarkt is een basketbalveldje, waar jongeren van gemengde origine hun kunsten tonen. Als ze in de buurt woonden, waren ze al uitgenodigd voor een buurtbrunch rond het thema fooddesign in de feestruimte. Meer algemeen wil MAD niet alleen de brug maken met de Dansaertstraat, het mekka voor fashionista’s, maar ook bijdragen tot de heropleving van de kanaalwijk. Daarmee treedt het in de voetsporen van het MIMA, die andere nieuwkomer met een m. Waarvan akte.

‘Occupation: designer’ is open van woensdag tot zondag, van 11 tot 18 uur, en loopt tot 20 augustus. De toegang bedraagt 8 euro. Meer info: www.mad.brussels.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.