Categorieën
Onderwijs People & Lifestyle Podium

Leuvense taaluitwisselingsgroep wil in januari actief worden in Brussel

Een gloednieuw taaluitwisselingsinitiatief ziet het licht. De Couchsurf Brussel Language Exchange Club is overgewaaid uit Leuven en brengt binnenkort mensen die Frans, Nederlands, Portugees, Arabisch en Duits willen leren spreken samen met moedertaalsprekers. Initiatiefnemer Willemjan geeft tekst en uitleg.

Couchsurf Leuven Language Exchange Club

In augustus 2010 richtten we de Couchsurf Leuven Language Exchange Club op in het Stuk Café. We begonnen een groep studenten te verzamelen die talen wilden leren. Daarna centrifugeerden we in verschillende taalgroepen, elk onder leiding van een ‘Language Ambassador’, een zo genaamde native speaker in de taal. Wij hopen nu oud-Leuvense studenten die naar Brussel verhuizen nog even vast te houden en natuurlijk de Brusselaar te bereiken.

We leerden uit de eerste ervaring in Leuven dat enkel Nederlands, Frans, Spaans en Italiaans overleven door de jaren heen. Omdat er veel toekomstige Erasmus-studenten zijn die  Spaans en Italiaans willen leren om zich voor te bereiden voor een jaar of een half jaar in Spanje of Italië. Nederlands en Frans omdat dat de nationale talen zijn en de buitenlandse Erasmus-studenten daar in geïnteresseerd zijn. Soms kunnen we eens een semester Chinees of Portugees organiseren. De uitzondering op de regel is Russisch, omdat dit de oogappel en moedertaal is van de huidige voorzitter Stanislav Melekhin, die perfect Nederlands spreekt.

In Brussel zou er een gat in de markt zijn voor Portugees, Arabisch en Duits. Dat gat willen wij opvullen, omdat wij in de Duitse, Midden-Oosterse en Braziliaanse gemeenschap goede contacten hebben. Natuurlijk zal Nederlands en Frans steeds aangeboden moeten worden.

Nu 8 jaar later proberen we het dus in Brussel. We zijn echter niet aan ons proefstuk toe in Brussel. We lanceerden al de Arabic Language Exchange Club, maar die ondervond veel problemen, omdat we in Brussel in tegenstelling tot Leuven niet veel mensen vonden die Arabisch wilden leren.

In Leuven hadden we goede contacten met de faculteit Islamistiek en Arabistiek. Toch waren er native speakers genoeg in Brussel. We kregen zelf een mooie ruimte aangeboden: Um Kalthum in de Rue des Bouchers, maar dat cultureel centrum ging failliet na de aanslagen in Parijs en Brussel. Na de aanslagen was het een zware periode om de lessen te laten doorgaan omdat Franstaligen en Vlamingen niet meer kwamen opdagen.

We hebben dan maar na zes  maanden de strijdbijl begraven en herdoopten onze groep in 2017 in de ‘The Middle Eastern Club Brussels’. Deze groep heeft ondertussen al 500 leden. De bedoeling is dat we vanaf januari deze groep nieuw leven in blazen. Vandaar deze oproep om mensen die Arabisch willen leren om zich toe te voegen aan die groep. We zouden het graag wat breder zien dan louter talen leren voor het Arabisch. Alle hulp is welkom. Daarnaast hebben we de The Brazilian Club Brussels, een groep voor sprekers van het Braziliaans Portugees en eventueel het Portugees uit Portugal, maar daar hebben we voorlopig nog maar 100 leden.

Nu komt er een overkoepelende Couchsurf Brussel Language Exchange Club. Wij hebben Brussel Babel overgenomen omdat de organisator er mee ophoudt, maar graag de naam wil behouden omdat het een herinnering is aan zijn studententijd. Volgens Brussel Babel is er veel competitie in Brussel en daar lijkt het op, maar misschien kunnen wij een ander doelpubliek bereiken door Duits, Arabisch en Portugees aan te bieden en zo relevant kunnen zijn in het taaluitwisselingslandschap. Voor Duits is er voorlopig nog geen groep.

Ondertussen lopen de onderhandelingen met Kuumba Vlaams-Afrikaans Huis om daar een onderkomen te vinden. Waarschijnlijk zal dit doorgaan op maandag of vrijdag. Daar blijkt al enkele jaren vraag naar te zijn. Natuurlijk moeten we dan een Afrikaanse insteek hebben. We gaan ook ons licht eens opsteken bij de culturele centra zoals Elzenhof of de VK.

Mensen die geïnteresseerd zijn of een of meerdere van deze talen vlot spreken (Duits, Arabisch en Portugees) kunnen zich altijd aanmelden bij onze groep.

Als er interesse van media is, mogen die altijd contact opnemen met willemjan(.)vandenplas(@)gmail(.)com

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op zijn blog en website

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.