Categorieën
BrusselBlogt.be Onderwijs Shopping

Tijd voor een winterslaap

De koude is in de stad, er komt maar geen einde aan. We zullen het nog maanden moeten uithouden. Misschien moet ik toch maar een all-in vakantie naar Tunesië boeken omdat ik dit jaar niet naar Brazilië ga? In ieder geval geen beter voornemen om de winter door te komen dan een winterse boekenlijst op te stellen, als soelaas voor de vele uren bij de stoof! 

Boekenschap (c) Willemjan Vandenplas

Nu ik alleen woon, besef ik pas wat daar bij komt kijken qua budget om alles in orde te krijgen. Zelfs al heb ik veel gekregen van familie en vrienden. Heel mijn appartement bestaat uit tweedehandsmeubilair en elektrische apparaten. Als je de som maakt, blijft het een heuse investering. Geen nood, deze winter zou ik niet naar Brazilië gaan. Ik dacht eerder aan Colombia of Senegal, maar het zal duidelijk een all-in vakantie moeten worden in Tunesië, als ik de zon wil zien.

Tunesië is sinds kort weer veilig verklaard om op reis te gaan en er zijn veel rustige plaatsen aan het strand waar ik van het zonnetje kan genieten. Het zal nodig zijn, want ik heb mijn winterboekenlijst samengesteld.

Eerst moet ik terugkomen op mijn boekenlijst van deze zomer omdat ik die niet helemaal gevolgd heb.

Mijn zomerboekenlijst:

1. Zhang WeiWei: The China Wave
2. Alexander Dugin: The Fourth Dimension
3. Alexander Dugin: The Eurasian Mission
4. Oliver Steunkel: Post-Western World
5. Riordan Roett: Latin America and the Asian Giants
6. Peter Frankopan: Silk Roads
7. Howard French: China’s Second Continent
8. Bruno de Cordier: Van nood een Deugd maken
9. Ryszard Kapuscinski: De Sjah aller Sjahs
10. Yuval Noah Harari: Sapiens
11. Martin Meredith: Fortunes of Africa
12. Marcela Lopez-Levy: Argentina under the Kirchners
13. Peter Erdel: De Diepte van de Bosporus

Daarvan heb ik eigenlijk enkel nummer 1, 4, 7 en 8  gelezen. Belachelijk, al zeg ik het zelf. Toch heb ik sinds begin juli toen ik de blog schreef met als titel: de Wereld bestuderen in Molenbeek, 27 boeken gelezen, voornamelijk boeken over Afrika, fictie en non-fictie.

Hier is dan mijn winterboekenlijst:

1. Martin Meredith: Fortunes of Africa
2. Kris Berwouts: Congo’s Violent Peace
3. Nelson Mandela: A long walk to freedom
4. Mills, Herbst, Obisango, Davis: Making Africa Work
5. Michael Axworthy: Revolutionary Iran
6. John Robertson: Iraq
7. Arthur Nelson: Occupied Minds
8. Arthur Nelson: in your eyes a sand storm
9. Brigitte Herremans & Ludo Abicht: Israël en Palestina
10. Sarah Irving: Leila Khaled
11. Ahmed Rashid: Taliban
12. Charles Robert Jenkings: The Reluctant Communist
13. Tinker Salas: Venezuela
14. Geoffrey Hosking: Russia and the Russians
15. Colin Mason: A short History of Asia
16. Paul Collier: War, Guns and Votes
17. Paul Collier: Exodus
18. Easterly: The Tiranny of Experts
19. Paul Amar: The Middle East and Brazil
20. Daron Acemoglu & James Robinson: Why Nations Fail?

Het zijn in totaal 20 boeken, ik geef mezelf tot mei om ze te lezen. Hopelijk zal ik niet meer afdwalen zoals in de zomer. Het zou leuk zijn om eens twee weken in de zon te kunnen lezen aan bv Martin Meredith: Fortunes of Africa en/of Geoffrey Hosking : Russia and the Russians, omdat dat zo’n kleppers zijn!

Rood is waar Willemjan woonde, Paarse waar hij reisde

Een mens kan zich afvragen: wat ben je daarmee? Ik heb in mijn vorige blogs mijn wereld kunnen rondmaken in Brussel en nu woon ik weer in de rand. Misschien moet ik nu eens mijn wereld rondmaken op kennisvlak, door wat geschiedenis te lezen. Natuurlijk is het heel ambitieus om de wereld te vatten op historisch vlak, maar van elk land een beetje weten, is toch ook iets. En daarna wie weet echt eens het oostelijke halfrond in trekken nadat ik het westelijke halfrond leerde kennen.

Nu eerst die winter proberen door te komen!

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op zijn blog en op zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.