Categorieën
Brussel-Stad Foto Mobiliteit

Hymne voor een verdwijnend dorp

De voormalige dorpskern Haren lijkt luidkeels ‘neen’ te roepen. Nee tegen de spoorwegviaducten en nee tegen de gevangenis. In een groeiend Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdt het dapper stand tegen verstedelijking. Hier kennen buren elkaar nog en wordt er dapper gestreden voor het behoud van Moeder Aarde. 

IMG_1828
Eén van de laatste landelijke stukjes Brussel.

Haren krijgt het al twee eeuwen zwaar te verduren. Eerst kwamen de industrie en de spoorlijnen, toen de vliegvelden en straks ook de gevangenis. Inmiddels is Haren volledig ingesloten door spoor- en expreswegen en vliegen de Boeings en Airbussen laag over de achtertuintjes. En toch vind je hier nog de laatste groene velden, boerderijen en uniek ecosyteem van de Europese hoofdstad.

IMG_1932 (2)
Station Haren-Zuid
IMG_1824 (2)
Vormingsstation Schaarbeek
IMG_1846 (2)
Het industrieterrein tussen Haren en Vilvoorde
IMG_1852 (2)
Een huis dat standhoudt tussen spoorlijnen

Er is lintbebouwing, zoals in Vlaanderen, en er zijn monumentale panden.

 

IMG_1917 (2)
Moestuintjes kom je hier nog her en der tegen tussen de rijhuizen. In de verte wappert een Albanese vlag.
IMG_1928 (2)
“Moeder Aarde is niet te koop”

De laatste jaren is er in de media veel te doen geweest over de komst van een moderne gevangenis naar Haren. De gevangenen van Sint-Gillis en Vorst, die in verouderde huizen van bewaring verblijven, zouden dan verhuizen naar Haren. Deze nieuwe gevangenis wordt gebouwd op één van de laatste stukjes groen van de stad. En daar wordt tegen gestreden.

IMG_1905 (2)
Het terrein werd twee jaar geleden afgezet met hekken, maar deze zijn geopend of verdwenen.
IMG_1884 (2)
Er lijkt zelfs een gemeenschap van vrijgevochten personen te zijn. Deze hebben op een uiterst creatieve wijze huisjes gebouwd.
IMG_1887 (2)
Het moslandschap vol konijnen heeft zelfs een architectonisch pareltje gekregen.
IMG_1909 (2)
Ook hoog in de bomen lijkt iemand te wonen.
IMG_1908
“Goedendag, ik ga beton storten op uw laatste plekje natuur. Vriendelijke groeten, uw Brussels Minister van milieu.”

Benieuwd naar Haren? Treinstation Haren-Zuid ligt vlakbij de dorpskern en wordt doordeweeks twee keer per uur bediend, in het weekend slechts één keer, door S-treinen die vertrekken vanuit Brussel-Noord, -Centraal en -Zuid en het station van Leuven. 

Noot van de auteur-fotograaf: deze post is slechts een persoonlijke interpretatie van wat ik meen gezien te hebben, geen politiek statement. Mijn eigen mening staat hier los van. 

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.