Categorieën
Duurzaamheid Elsene People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Het gezondste restaurant van Brussel is Dolma

Dolma opende in 1973 aan Flagey, onder de noemer van een macrobiotisch restaurant. Sinds de macrobiotische keuken haar bestaansrecht heeft verloren, omdat ze niet wetenschappelijk is, biedt Dolma een vegetarische, seizoens- en landgebonden keuken aan. Zeker eens de moeite om een kijkje te nemen en te proeven van het verrukkelijk buffet, maar opgepast: reserveren is de boodschap.

 

 

 

 

 

 

Hoe kan je het best aan een avondje Dolma beginnen? Door de heerlijke niet-alcoholische aperitief te proeven aan de bar en een beetje uitleg te vragen aan de staf over welk land die dag in de kijker wordt gezet. Welke dagverse en seizoensgebonden groenten er beschikbaar zijn die dag.

Terwijl je staat te piepen naar het buffet, kan je al beginnen nadenken over wat je gaat nemen. Je kan ’s avonds voor ongeveer 21 euro per persoon eten, ongeveer plus 4 euro als je een dessert wilt en in totaal 10 euro per kind. A volonté is à volonté. Er zijn zowel voorgerechten als hoofdschotels. ’s Middags is het eten enkele euro’s goedkoper.

Het koude voorgerecht bestaat uit groene groenten. Die zijn het gezondst en daarvan zijn heerlijke salades gemaakt. Er zijn verfijnde dressings bij de salades, zoals een mosterdhoningdressing, die een beetje te veel de smaak overneemt van de groenten. Daarnaast is er elke dag een dagsoep zonder veel zout, die ik apprecieer. De groenten zijn zoveel mogelijk seizoensgebonden. De insteek van de dag verandert volgens de gekozen keuken van een specifiek land.

De warme hoofdschotel bestaat uit verschillende soorten rijst en er is steeds een lasagne van groenten en vleesvervangers. Er zijn lokale specialiteiten geïnspireerd op het land van de dag. De naam Dolma slaat op de gevulde groenten die zij serveren. In het Arabisch betekent het ‘Waraq Einab’, de gevulde druivenbladeren, die zo bekend zijn in de Midden-Oosterse keuken.

Het dessert is niet noodzakelijk gezond. Het is eigenlijk iets voor de zoete mondjes. Soms heb ik de indruk dat dit geserveerd wordt om niet te stoïcijns over te komen.

Voor mij is het duidelijk dat hier van de extreme macrobiotische keuken, die in de jaren 50 haar intrede deed in Europa, geen sprake meer is. Het moet dus voornamelijk lekker, gezond en verkoopbaar zijn. Dat is eigenlijk een beetje de teloorgang van de dieetleren, waarbij verschillende componenten van het voedsel worden afgewogen om tot een evenwichtige voeding te komen.

In de macrobiotiek gaat het er eigenlijk om de ‘yin’ en de ‘yang’ in balans houden. Er zijn enerzijds volgens die theorie bepaalde voedingsmiddelen die ‘yangiseren’ (energetisch zijn), zoals vlees, eierproducten en kazen, die moeten vermeden worden. Anderzijds zijn er voedingmiddelen die je ‘yin’ maken (loom) zoals suiker, alcohol en koffie. Die moet je ook vermijden.

Volgens die dieetleer moet je veel koolhydraten eten omdat ze in balans zijn, dus genoeg yin- and yang-energie bevatten: 60% koolhydraten (specifiek volkoren granen) en 20% groenten.

Dat is echter achterhaald, omdat we niet allemaal Kwashiorkor willen krijgen, een aandoening, veroorzaakt door een langdurig gebrek aan eiwitten in de voeding. Toch leven deze gedachten verder in de kringen van de foodies. Bij Dolma zijn ze hier ook vanaf gestapt, zoals elke rationele mens. Daarom krijgen ze van mij de prijs van het gezondste restaurant van Brussel.

Je zal je afvragen, wie ben ik om zo’en prijs uit te delen? Ik heb in mijn jeugd heel nauw samengeleefd met Elza van der Seelen. Zij is de auteur van het ‘Kookboek voor natuurvoeding en macrobiotiek’, het referentiewerk daaromtrent in België. Ik kreeg tijdens mijn jeugd een deel mee van de filosofie van yoga tot gezond eten en leven mee. Ik heb ook een bachelor geneeskunde.

Toch moet ik veel foodies en yogi tegen de borst stoten en zeggen dat yoga enkel goed is voor ademhalingsoefeningen bij stress en eventueel algemene fitheid. Macrobiotiek kan echter helemaal in de vuilnisbak, daar valt niets van te leren. Dat bewijst de evolutie van een restaurant zoals Dolma, waar ze echt met gezond eten bezig zijn.

Dolma is open van dinsdag tot zaterdag van 12 uur tot 15 uur (buffet tot 14 uur) en van 19 uur tot 23 uur (buffet tot 21.30 uur).

Elsensesteenweg 329, 1050 Brussel, vlak bij Flagey. Vergeet niet te reserveren: 02 649 89 81, restaurant@dolma.be. Meer info: http://restaurant.dolma.be/

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook en zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.