Categorieën
Elsene Ontdek je plekje Resto, Café & Uitgaan Shopping Ukkel

Bascule, van oudmodische naar hippe buurt

De Bascule, weinig bekend onder de Brusselaar, is zowaar ‘the place to be in Brussels’ geworden. Vroeger droop het ouderwetse ervan af, maar tegenwoordig herleeft de wijk op de grens van Ukkel en Elsene. Brusselblogger Willemjan heeft in tien jaar tijd de wijk weten veranderen en brengt nu een klein verslag uit over het nieuwe hippe centrum voor de alternatieveling.

Er is voor iedereen ruimte in de wijk Bacule (gsm Willemjan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het begon allemaal met de grafitti waarbij ze van het huisnummer Waterloosesteenweg 668, het nummer van de duivel hebben gemaakt: Waterloosesteenweg 666. Ik had ervan een foto genomen en gepubliceerd op Facebook en Brusselblogt.be, want ze waren de grafitti aan het afvegen. Enkele dagen later stond de grafitti er nog. Eronder was een bladpapier geplaatst met huisnummer “668”. Er was dus iets veranderd, de inwoners zagen het belang van grafitti in.

Ik weet nog goed toen ik tien jaar geleden eens door de shopping Bascule liep naar de Stanleystraat. Ik ontdaan was door de vergane glorie van deze wijk. Het was een wijk die de tand des tijds en de modernisering van ons land had doorstaan. De reden hiervoor is omdat je daar de bus kan nemen naar Charleroi, en de wijk gedroeg zich ook zo.

Tegenwoordig zijn er veel kwaliteitsvolle kapperszaken, brillenwinkels, banken, klerenwinkels, kunstgalerijen en zelf een winkel met gerief om te stoppen met roken. Je hebt enkele broodjeszaken zoals ‘La Fromagerie de Bascule’, die menige fijnproever kan bekoren. Ook een paar Libanese restaurants, maar daar ben ik echter nog niet binnengeweest.

Niet ver daarvan heb je Pêle Mêle, waar je goedkoop boeken kan kopen. Eigenlijk is dat niet echt meer de Bascule. Er is een grote supermarkt. Wat er nog ontbreekt, is een hip café, de huidige cafeetjes zijn een beetje aftands. Op de Waterloosesteenweg ter hoogte van de Bascule staan er anders nog enkele commerciële ruimtes vrij, waar een café opengedaan kan worden.

Er is een leuke Vietnamese traiteur waar je voor 5 euro hebt gegeten, een soort illegale joint, waar je nu wel je rekening krijgt. Het eten is wel lekker, maar het is tegenwoordig zo druk geworden dat ik er niet meer ga eten.

De sfeermakers zijn Bio C’bon en Färm, waar je biologisch en organisch eten kan kopen. De idealisten van Molenbike zijn op 2 februari met hun duurzame, ethische en sociale koeriersdienst begonnen bij Färm, wat de wijk zeker ten goede zal komen.

Ik ben fan van de Bascule. De wijk is niet aan het gentrificeren, maar aan het diversifiëren, omdat er nog altijd voor iedereen plaats is, maar het is nog zo een van die low-budgetwijken in Brussel, die te ontdekken zijn.

Qua openbaar vervoer zit je daar ook heel goed, zowel voor binnen als buiten Brussel, omdat de Bascule een knooppunt is voor tram en bus (TEC, De Lijn en MIVB).

Dus als je van het kleine kan genieten, het openbaar vervoer gebruikt en een beperkt budget hebt, ben je ideaal aan de Bascule, een wijk waar zeker nog niet het laatste over gezegd is.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op zijn Facebookpagina en Website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.