Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Onderwijs

Vinger in de lucht, handen in de aarde: Brussel installeert Klasbakken

 

De Brusselse schoolkinderen van het Nederlandstalig onderwijs gaan massaal hun handen in de aarde vuilmaken. 214 van de 250 scholen vroegen gratis ‘Klasbakken’ aan, uit gerecycleerd en duurzaam hout, gemaakt bij twee vzw’s actief in de sociale economie, Atelier Groot Eiland en Fix. De VGC en Leefmilieu Brussel bekostigen het project.

De belangstelling is dus massaal. De leerlingen lijken weer een stapje verder te mogen gaan in een leerplan dat hen minder op de schoolbanken vastschroeft en meer laat proeven van nieuwe duurzame trends, indien ze dat willen. Voor collegevoorzitter Guy Vanhengel, die de eerste bakken inhuldigde op de GO! basisschool T’Overbeek in Ganshoren, een school die ruim in ’t groen ligt, is die stap uit het klaslokaal vanzelfsprekend. In zijn eigen periode als leraar bracht hij samen met zijn leerlingen al konijnen de school binnen, en bij sneeuw werd de les onderbroken om naar buiten te gaan, waar ze dan weer werd hervat.

De kinderen laten kennismaken met “het wonderlijke proces van zaadje tot plantje zodat ze zien wat nodig is om groenten en kruiden te telen”, dat is de bedoeling volgens de fiches die de scholen meekrijgen als hulp.

Zal het enthousiasme groot genoeg zijn, en ook blijven, om de gewassen of bloemen van het nodige onderhoud te voorzien? Enkele ’trekkers’ kunnen daar wellicht voor zorgen, en er is ook ondersteuning door Jens Warie en het MOS. Het MOS – milieuzorg en duurzame ontwikkeling op school – is er om de school te helpen een milieuvriendelijke en duurzame plek te worden. Een helpdesk, een website  en twee stadslandbouwers staan ook nog klaar om een duwtje in de rug te geven, maar met een beetje goede wil zou het al moeten lukken, want moeilijk is het niet, zo klinkt het. Guy Vanhengel heeft er vertrouwen in dat het vanzelf zal lopen. Jens Warie ziet verschillen per school.

Of de aanplantingen ook tijdens de schoolvakanties verzorgd zullen worden, is misschien een vraag voor de conciërge, al kan al bij de keuze van het zaaien gelet worden op gewassen die nog voor de zomervakantie te oogsten zijn. Vampiers zullen alvast in T’Overbeek Ganshoren op een afstand blijven, want de eerste die in de grond zijn gegaan zijn teentjes knoflook.

 

Share