Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid People & Lifestyle Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan

Onze pleinen, onze stad

Is de stad er voor haar inwoners of voor de toeristen? Een niet zo makkelijke denkoefening, want ook toeristen zijn nodig omdat zij bijdragen tot de leefbaarheid van de handel. En in een stad weet je dat … anders had je er maar niet moeten gaan wonen … herkenbaar? Free 54 voerde gisteren actie tegen de privatisering van de publieke ruimte.

Net als de initiatiefnemers van Free 54 houd ik ontzettend van ons Brussel. Ook wij houden van de levendigheid die de stad uitstraalt en met zich meebrengt. Wanneer het belang van inkomsten echter de overhand neemt op de eigen inwoners, dient misschien de vraag gesteld te worden of je jezelf als stad niet verkoopt?

Op weg naar huis moeten we ons vaak een weg banen tussen de terrassen. Laat mij duidelijk zijn, je zal er ons vaak zelf aantreffen bij goed weer, genietend van een Delta. Maar wat als je het gevoel krijgt dat dit zich alsmaar uitbreidt? Genieten wij van de vele evenementen die Brussel laat bruisen? Ja zeker en met trots, maar moet dat ieder jaar? Hoort een stad deze denkoefening niet te maken in samenspraak met haar inwoners, zodat een mooi evenwicht behouden blijft?

Free 54 is een burgercollectief dat ervoor pleit dat het Sint-Katelijneplein een publieke ruimte blijft. Het is ongetwijfeld een van de mooiste plekken om te vertoeven, maar mag dit alleen ingenomen worden, zodat de commerce blijft draaien? Laat dit ook een plek zijn waar we gezellig samen kunnen vertoeven op een bankje met een drankje dat je bent gaan halen in een winkeltje om de hoek. Waarom ook niet? Laat dit een van de ontmoetingsplekken blijven waar locals elkaar ontmoeten en en passant toeristen vertellen waar je de lekkerste spaghetti kan eten. Maar laat ieder zijn Brussel, in harmonie voor elkaar en met elkaar.

Even nog een kleine kanttekening over de plaatselijke ordetroepen die aanwezig waren met drie combi’s en twee kleinere auto’s: dank jullie wel voor jullie aanwezigheid. Wij hebben met een van de initiatiefnemers gepraat: geen agressie opgemerkt, sympathieke gast en samen een leuk gesprek gehad met veel liefde voor ons Brussel.

Meer info vind je op de website en Facebook-pagina van Free 54.

Share