Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Pistolets deluxe

De zondagse pistolet, een stukje Belgisch culinair erfgoed, in ere herstellen. Dat was de missie van Valérie Lepla toen ze bijna zes jaar geleden Pistolet Original opende in de Zavel. Die opdracht heeft ze met brio volbracht dankzij een fijne neus voor kwaliteit en slimme communicatie.

(c) Thijs Snauwaert

Culinair recensent Bruno Vanspauwen noemde de pistolet “dat ronde broodje met een gleuf in het midden, lekker krokant vanbuiten en met luchtig, ietwat vochtig kruim binnenin”. Lepla stelde vast dat de aloude pistolet in de hoofdstad moeilijk te vinden is en klopte aan bij Yves Guns, een artisanale bakker in de Brusselse rand. Ze werkten samen een recept uit. Guns levert de pistolets exclusief aan Pistolet Original.

Een goed broodje verdient ook goed beleg. Ook daar houdt Lepla nationale tradities in ere, met klassiekers als americain, grijze garnalen, krabsla, platte kaas met radijzen en uien en Ardense ham. Minpuntje: het vegetarische en vegan aanbod is minimaal, wat voor een eigentijdse broodjeszaak doodjammer is.

Tweemaal per jaar nodigt Pistolet Original een chef uit om een nieuw broodje te bedenken. Dat blijft vervolgens zes maanden op de kaart staan. Wij proefden de huidige pistolet du chef, een teryaki-zalmbroodje van Tomoyasu Kamo van het gelijknamige sterrenrestaurant Kamo. Het is met ingrediënten als Romeinse sla, radijs, groene asperge, shiso, sesam en wasabimayonaise, pure verwennerij, een perfecte mix van Belgische en Japanse eetcultuur. Vanaf 1 oktober serveert de West-Vlaamse chef Willem Hiele een broodje met vleessla, aangevuld met een warme bouillon.

(c) Thijs Snauwaert

De samenwerking met gerenommeerde koks past ook binnen de uitgekiende marketingstrategie om een merk op te bouwen. Lepla runde niets voor niets vroeger een pr-bureau rond cultuur en gastronomie. De zaak haalde meermaals de pers en online lijkt de combinatie pistolet en Brussel maar één zoekresultaat op te leveren. In de kruidenierszaak met Belgische producten vind je niet alleen een speciale editie van Taras Boulba van Brasserie de la Senne, maar ook zakjes met schepsnoep, die het logo van Pistolet Original dragen. Die differentiatie met als motto ‘Belgian taste’ maakt het ook mogelijk om meer te vragen dan de concurrentie. Voor het broodje van Kamo tel je 8,50 euro neer. In de Zavel, waar al eens een Maserati voor de deur staat, hoeft dat geen obstakel te zijn.

Pistolet Original heeft in zijn aangename lunchplek met terras het belegde broodje naar een hoger niveau getild en dat verdient applaus. Een tweede zaak is gevestigd in de Beenhouwersstraat aan de Hubertusgalerijen. De winkel in de Europese wijk ging echter snel dicht, volgens Lepla omdat originele, lokale, huisgemaakte producten er minder aanslaan. De uitbreiding van de zaak geldt nu vooral voor catering en events: “Er is een grote vraag bij bedrijven en particulieren naar een kwalitatieve, kleine gastronomie”.

Slotvraag: welke pistolet eet de zaakvoerster zelf het liefst? “Geef mij maar lekker gehakt met pickles of warme witte pens met gebakken uien. ”

(c) Tom Van Bogaert

Pistolet Original, Joseph Stevensstraat 24 / Beenhouwersstraat 44, 1000 Brussel.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.