Categorieën
Pellicule & papier Podium

Nisma Alaklouk schrijft over Brusselse vrouwen

De Palestijnse schrijfster Nisma Alaklouk is niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al drie romans in het Arabisch en ze publiceerde verhalen in verschillende bloemlezingen. Nu is is er voor het eerst een roman van haar beschikbaar in het Nederlands: ‘Brusselse Vrouwen’. Getrouwd met een Belg, wilde ze haar Brusselse familie eindelijk eens iets van haar werk laten lezen en daarvan kunnen wij meegenieten. Een geslaagd opzet.

De vertaalster Desirée Custers vertaalde alles haarfijn en niet letterlijk, want de West-Vlaamse woordenschat klinkt soms door. Bitbook, de uitgeverij van Bruno Depover, is dan ook gekiemd in West-Vlaamse grond, is geënt op een Loonse stam en heeft vervolgens vruchten gedragen in Brussel.

En daar gaat het juist om in ‘Brusselse Vrouwen’, de metafoor van de tragische liefde in al haar vormen en kleuren. Nisma schrijft vanuit het perspectief van de Arabische vrouwen in Brussel en één Brusselse vrouw die trouwde met een Palestijn. Samen zoeken ze met hoogtes en laagtes hun evenwicht. De ene meer traditioneel dan de andere. Voor elk wat wils, met alle respect voor de Brusselse vrouwen, ze zijn allemaal even ontworteld door cultuurverschillen tussen traditie en moderniteit.

Toch slagen ze erin om contact te leggen met de hoofdstad. Nisma wil als goed voorbeeld de weg wijzen door delen van haar integratiecursus over België op te sommen in het boek, zo lijkt het soms. Daardoor mist het boek een beetje zijn doelpubliek in Brussel in de Nederlandstalige hoek. Dit boek is eigenlijk gemaakt op de leest van de grote vrouwelijke schrijfsters van het Midden-Oosten en Noord-Afrika die zich vrijvochten als diva’s door hun landen van oorsprong met andere zeden en gewoonten te confronteren.

Waar we voor Charlie Hebdo nog thesissen van studenten over ‘la vie sexuelle de Mohammed’ lazen of homo-erotische Arabische literatuur hoorden op de VRT, is het nu weer aan de vrouw om haar sluier te lichten en op te komen tegen het patriarchaat in een nieuw werelddeel.

Iedereen baas over eigen lichaam dus, maar vergeet dan niet die pen in je hand, want het verhaal is nog niet af. ‘Brusselse Vrouwen’ is alvast een van mijn favorieten voor de ‘Coming of Age’-roman van 2020.

Het boek ‘Brusselse Vrouwen’ is te koop bij Bitbook. De boekvoorstelling vindt plaats op zondag 16 februari in Gemeenschapscentrum De Markten.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.