Categorieën
Hardlopers Encyclopedie Sport

De Coronarunners

Sinds begin maart is de joggersfauna in de Brusselse straten en parken verrijkt met een totaal nieuwe, tot dusver ongekende tak: de Coronarunner. Ongetwijfeld beginnelingen. Verveling? Eindelijk tijd voor? Reden om uit zijn kot te komen?

Ik noteer een aantal in het oog lopende exemplaren.

Zorro
Hij loopt vaak tussen de Handelskaai en de Katelijnekerk. Zijn stijl is niet onelegant, helemaal niet, maar toch zweet en hijgt hij exuberant. Kan niet missen, hij verbergt zowel neus als mond onder een roetzwart masker alsof hij zich schaamt dat hij loopt. Zijn joggersshort is bovendien niet assorti met het masker. Stijlfoutje.

De Wilde Eend
Een van de meest merkwaardige exemplaren. Hij loopt heel traag maar maakt veel gedruis op het fietspad van de Leopold II. Normale mensenlopers zwiepen de armen op en neer met gebogen ellebogen. De Wilde Eend loopt en zwiert zijn ellebogen wijdopen horizontaal en opzij alsof hij duidelijk wil accentueren: keep distance !
Van ver lijkt hij een aangeschoten wilde eend die moeizaam probeert op te vliegen.

Buikloop
Je komt ze overal tegen nu. Geen gepaste kledij, zich te laat gemeld in de ondertussen gesloten sportwinkels. Online nog niet geleverd.
Hij loopt in een te kleine strakke short uit een smallere en jongere levensfase.
Gevolg, een op en neer deinende bolle buik en dat is vooral pijnlijk om zien: de wiebelende buik helemaal uit het ritme van zijn looptred.

De Stiekemerd

Slanke vrouw, beetje verlegen maar gebruikt het joggen om het uitgaan te verantwoorden.
Ze is een beginnelinge, zoekt nog naar een eigen stijl maar dat komt ongetwijfeld.
Wat evenwel stoort is haar onrust, ze kijkt voortdurend achterom alsof ze angst heeft betrapt te worden. Ben ik slank genoeg? Loop ik elegant? Word ik bewonderd? Of wordt er met mij gelachen? Word ik herkend? Erkend?
Volstrekt onnodige stress die haar veelbelovende stijl ontsiert.

De Krampachtige
Arme vrouw. Ze sleept zich letterlijk voort. Lijkt stervende, bij iedere stap (of heet dit lopen?) lijkt ze te gaan bezwijken. Bloedrood, zweet druipt van haar gelaat, is zij drager van het 4rus ? Ze lijkt koortsig, strompelt, is het hoesten of proesten ? Alle begin is moeilijk maar deze vrouw moet in behandeling.

Ongetwijfeld duiken er nog nieuwe originele rare vogels op in deze merkwaardige tijden.

Ik houd jullie op de hoogte.

William Deraedt

De Grote Encyclopedie van de Kleine Hardloper inventariseert de onuitputtelijke lopersfauna in Brusselse parken.

Meer over Brussel: hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share