Categorieën
Hardlopers Encyclopedie Sport

De Coronarunners 2

Hoe langer corona woekert, hoe meer would-be-joggers aanschuiven op de Brusselse trottoirs. Essentiële verplaatsingen onder het motto: de aanhouder wint.

De Hoerenloper
Terwijl de trein traag het Noordstation binnenrijdt, bemerk ik onderaan op het voetpad een man waar op het eerste gezicht niets op aan te merken valt. Enkel de locatie, de omstandigheden, het lopen an sich door de beruchtste hoerenstraat van Brussel, de Aarschotstraat, wekt verbazing.

Hij kent de plek, verbaasd kijkt hij lopende opzij naar de lege vitrines, de niet bezette barkrukjes, de uitgeputte zetels. Hij loopt ontgoocheld, onthutst. Je leest het vraagteken op zijn rug. Wat had hij verwacht? Dat de meisjes in de uitstalramen zich alsnog zouden tentoonstellen zoals de modepoppen in de Dansaert?

Als zelfs het oudste beroep ter wereld on hold wordt gezet, moet er wel degelijk iets aan de hand zijn in deze wereld. Wellicht de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid dat prostitutie écht verboden is?

De Schoolslag
Een verloren gelopen zwemmer, de man die loopt, de armen uitwaaierend voor zich uit. Er zijn twee mogelijkheden: hij is effectief een verwoed zwemmer, met een zware voorkeur voor de schoolslag. Vermits alle zwembaden potdicht zijn, heeft hij voor zichzelf een luchtbad bedacht, hij zwemt ongegeneerd op het trottoir. Ofwel heeft hij gewoon een ontwricht schouderblad en doet hij lopende zijn kine-oefeningen.

Prudence
Het zou haar naam kunnen zijn. Haar loopschoentjes lijken van porselein, het profijtige meisje met de halflange zwarte haren. Haar gebaren zijn uiterst fragiel en afgemeten, ook haar armen en romp lijken heel breekbaar. Ogen naar beneden, uiteraard, stel je voor dat ze struikelt, zware kosten.

De Tippelaarster
Iemand heeft haar wijsgemaakt dat dit een sierlijke loop is. Ze loopt gespannen, raakt enkel met de tip van haar schoenen het pad. Wil ze de achterzool sparen waardoor onvermijdelijk de punten van haar sneakers versneld verslijten? Heeft ze een aangeboren hielblessure?

Ze loopt op de toppen van haar tenen, bang om iemand wakker te maken. We mogen het haar niet vragen because of social distance. Het heeft iets, maar we weten niet wat.

De Loopband
Ze staat gewoon stil op het gazon recht tegenover de ambtswoning van de Vlaamse minister-president. Het lijkt zo, maar schijn bedriegt in deze tijden.

Bij nader toezien schrijdt ze millimetergewijs voort. Alleen de aandachtige observator registreert de minieme voortgang. De schoonheid van de trage beweging in het voorbijgaan.

À la recherche du pas perdu.

William Deraedt

De Grote Encyclopedie van de Kleine Hardloper inventariseert de onuitputtelijke lopersfauna in Brusselse parken.

Meer over Brussel: hetrijkderzinnekes.blogspot.com

Share