Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan

Het geluk van een goede geuze

Filip Jans baat café Monk in hartje Brussel uit en is coauteur van de boeken ‘De Mijne is de Beste’, een ode aan de perfecte spaghetti bolognese en stoofvlees. Luc De Raedemaeker van de bierwebsite Bier Grand Cru voelde hem aan de tand over zijn liefde voor bier.

(c) Bart Van der Perre

Hoe bent u bij Monk in Brussel terechtgekomen?

Mijn roots liggen in Leuven, waar ik Toegepaste Economie studeerde. Dat diploma bracht mij echter in Brussel, bij mijn eerste werkgever Philip Morris. Het werd een one-way ticket naar de grootstad. Van hieruit stampte ik resto-bar Hungaria in Leuven uit de grond om het daarna dichter in mijn buurt te zoeken. Ik haalde de Monk nabij de Place Saint-Catherine uit een faillissement, waardoor mijn passie voor bier vorm kreeg.

Waar kijkt u graag naar?

Naar lachende mensen en mensen die verliefd naar elkaar kijken. Iets wat ik dan ook zeer veel zie tijdens mijn werk in het café. Dan prijs ik mij de gelukkigste werkende mens ooit!

Wat leest u graag?

Ik kom niet vaak toe aan een geïsoleerd leesmoment. Meestal is dat ergens ‘on the go’. Ik ben een nogal haastig type, dus fictie lezen duurt voor mij te lang. Een menswetenschappelijk boek (over de opvoeding van kinderen, want ik ben vader van drie) of lectuur die mij sterkt in mijn ondernemerschap of onafhankelijkheid liggen me het best. De bijlages van de weekendkrant van De Standaard zijn voor mij het grootste leesgenot tijdens het weekend bij een rustig ontbijt.

Waar luistert u graag naar?

Ik heb geen zeer uitgesproken muzieksmaak. Het evolueert mee met mijn leeftijd en de muziek die ik ontdek. Ik surf graag op Spotify en laat mij veelal meeslepen met radioselecties van bepaalde artiesten die mij bekoren. Het ‘moment’ is voor mij de bepalende factor voor mijn muziekkeuze. Dat kan gaan van stevige techno, happy disco, zaligmakende house, klassieke of elektrojazz, pop tot intieme pianomuziek. Nu luister ik naar Amen Dunes (Blue Rose). Mijn ontdekking van deze maand was Dope Lemon (Hey You).

Met welke persoon wilt u graag een glas bier drinken?

Het liefst drink ik een biertje met mijn vriendin Liesbeth. Op café of bij ons thuis. Een moment waar ik steeds van geniet.

Wat is uw beste bierherinnering?

Mijn eerst slok lambiek tijdens een event in Gaasbeek in mijn jeugd. Het was haat-liefde bij de eerste slok. Daarna is de liefde voor lambiek en meer specifiek geuze enkel maar sterk gegroeid. Ik ben nu een grote fan.

(c) Bart Van der Perre

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Ik hou van bieren die, naast hun goede smaak, ook een heel volks, terroir en ambachtelijk karakter hebben. Een drank waar je de mens in proeft die erachter zit, met zijn passie en al. Zo kijk ik altijd heel erg uit naar mijn semestrieel tripje naar de brouwerij Girardin. Een slok van hun geuze gaat steeds gepaard met een flash van geluk. Mijn bezoek aan hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk is er zeker ook eentje dat mijn memoires aanvult.

Wat is voor u de grootst mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld?

De wijze waarop sommige brouwerijen en bierstekers ‘afhankelijke cafés’ te sterk willen beperken in hun bieraanbod en daarbovenop woekermarges nastreven. Het bier en cafélandschap zou er veel interessanter (en goedkoper) kunnen uitzien voor de klant en de horecaondernemer, als de vrije markt hier meer zou kunnen spelen.

De industrie behandelt cafés alsof het hun kolonies zijn waarbij geld en ontginning prioritair staan. De langetermijnvisie en trots voor ons bierlandschap moet hier het onderspit delven voor de korteretermijnvisie van hun aandeelhouders die vooral in rendement geïnteresseerd zijn en niet in het bierlandschap. Spijtig dat ons land en de bestaande belangenverenigingen, zoals Horeca Vlaanderen/ Brussel en Unizo, hier de ‘vrije’ economie niet meer ondersteunen. Het zou ons erfgoed ‘bier’ en het horecalandschap met zijn cliënteel beter ten goede komen. Gelukkig zijn er organisaties zoals Libertap vzw die voor deze ‘vrijere’ waarden blijven vechten.

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmaal?

Als ik mag kiezen zou dat een lange tafel met vrienden zijn met stoofvlees friet en vers gemaakte mayonaise op het menu. Er zijn ontzettend veel biertjes die hierbij passen, maar een kruidige Gageleer lijkt met mijn recept goed te matchen.

In coronatijden geeft een ambachtelijke garnaalkroket uit het vuistje met een Rodenbach Grand Cru of Bourgogne des Flandres, ergens op een zonnige plek rond 18 uur, het laatste culinair geluk van mijn leven. Een plek op het strand van Oostende aan een kabientje in de buurt van de surfclub can do the job. Waar moet ik tekenen?

Luc De Raedemaeker schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. Hij is ook coauteur van het Belgisch Bierboek, dat in 2016 bij Lannoo verscheen.

Share