Categorieën
Brussel Actua Resto, Café & Uitgaan

Red de Brusselse cafés

Cafés bepalen mee de ziel van de stad. Het zijn ideale plaatsen voor sociaal contact, gesprekken, concentratie en vertier. Hoeveel vriendschappen voor het leven zijn er niet gesmeed, hoeveel liefdes zijn er niet ontsproten, hoeveel wereldproblemen zijn er niet aan de toog opgelost, hoeveel scenario’s zijn er niet geschreven, hoeveel liedjes zijn er niet meegebruld, hoeveel ellende is er niet weggedronken?

Een café is bij uitstek laagdrempelig. Van stamgast tot toevallige bezoeker, je bent welkom, ook zonder goedgevulde portemonnee. Je treft in een café een doorsnee van de samenleving aan. Onze democratie kan maar bestaan als er publieke plekken zijn, citeerde David Van Reybrouck in Bruzz de Duitse filosoof Jürgen Habermas. Cafés zijn zulke plekken.

Een goed draaiend café is een bijenkorf die van ’s morgens tot ’s avonds gonst van leven. Tot er een doodse stilte intrad tijdens de eerste en tweede lockdown. Cafés zien zwarte sneeuw, want hun bestaansreden – mensen van allerlei pluimage samenbrengen bij een drankje – botst met de grimmige coronarealiteit. Een heropening is nog niet in zicht. Daarom hebben cafés onze steun nodig. Solidariteitsacties uit de eerste coronagolf zoals Café Solidair, Café Courage en Horeca Comeback lopen niet meer, maar je kunt op een andere manier helpen.

Neem nu het Affligem café. Drie jaar geleden openden Esther en Sven deze warme zaak in hartje Brussel tegenover de Beurs. Ze bouwden een mooi cliënteel op: van de pintjes drinkende student over de nagenietende AB-ganger tot de dagsoepslurpende Brusseleir. De eigenaars hebben het na maanden zonder inkomsten moeilijk. De vaste kosten blijven zich opstapelen en het is onzeker of het café nog kan heropenen. Er loopt nu een crowdfundingscampagne in de hoop om 15.000 euro in te zamelen.

Een instituut als Brasserie Verschueren op het Sint-Gillisvoorplein, 140 jaar op de teller, maar alive and kicking, trok vorige week ook aan de alarmbel. In een veel gedeelde video vertelde cafébaas Robert Van Craen dat zijn café aan de rand van het faillissement staat, zoals de hele sector. Hij had aangeklopt bij de eigenaar – een grote brouwerij -, de bank en de overheid, maar botste telkens op een muur. De geldinzameling bij Growfunding is niet bedoeld om de schuldenput te vullen, maar om de vaste jobstudenten te ondersteunen.

Ook bij Moeder Lambic, het excellente biercafé met vestigingen aan het Fontainasplein in het centrum en in Sint-Gillis, staat het water aan de lippen. Het café raamt het geleden verlies op 154.000 euro. De overheidssteun ter waarde van 14.000 euro is een druppel op een hete plaat voor een zaak die 25 personeelsleden telt. De crowdfunding leverde intussen al bijna 25.000 euro op.

(c) Hans de Corte

Café Roskam gooit het over een andere, iets bescheidener boeg. De bruine kroeg in de Vlaamsesteenweg opende een webshop waar je bier, wijn en frisdrank kunt bestellen. Afhalen ter plaatse kan op donderdag en zaterdag.

Café Monk staat bekend om zijn spaghetti bolognaise – ook in vegan versie – en zijn stoofvlees en publiceerde zelfs al kookboeken rond die populaire gerechten. In de webshop De mijne is de beste kun je een stevige portie van die sauzen inslaan. Een Brussels bierpakket is ook mogelijk, of een scheurkalender van De Sprekende Ezels, met onuitgegeven poëzie van meer dan 100 dichters.

Zin in een daiquiri, margarita of negroni? Life is Beautiful in de Dansaertstraat blijft onvermoeibaar cocktails shaken. Je kunt er een of meerdere in de LIB Boutique bestellen en binnen twee uur kun je je drankje afhalen- kant-en-klaar in een mooie fles. Ook levering aan huis is mogelijk en gratis in Brussel. De webshop heeft ook een uit de kluiten gewassen aanbod van sterke drank en barbenodigheden. Ter plaatse kun je ook planten, decoratie en glaswerk aanschaffen.

De keuken van eetcafé Ultime Atome aan de Sint-Bonifatiuskerk in Matongé blijft gewoon open. Je kunt je maaltijd – een Libanese salade, vol-au-vent, een hamburger of spaghetti bolognaise – telefonisch bestellen en ophalen. Of je kunt de diensten inschakelen van Uber Eats of Deliveroo om je eten thuis te laten bezorgen.

Het lijstje is uiteraard niet volledig. Hou je ogen open en zie hoe je je lokale bar kunt helpen om het hoofd boven water te houden. Laat ze ondanks de gedwongen afstand niet los. Hopelijk kunnen we er na de coronacrisis als vanouds het glas hebben op onze gezondheid en op die van de cafébaas. Santé!

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.