Categorieën
Elsene Podium Shopping

Een nieuw leven voor de vitrines van vroeger

Elsene heeft een uniek patrimonium van winkelpuien uit de Belle Epoque. Maar wie heeft er oog voor dat fraaie verleden? Een burgerproject, dat hoopt op steun uit het participatieve budget van de gemeente, wil de vitrines nieuw leven inblazen.

Initiatiefnemer Thomas Sennesael verhuisde in de zomer van 2019 van Laken naar Elsene. “Vlak bij mijn nieuwe woonst viel me het hoekpand op: oude vitrines, klein deurtje voor kolen en dichtgemaakte winkeldeur. Alles was zo authentiek mooi.Tot mijn niet meer afnemende verwondering ontdekte ik gaandeweg in Elsene nog heel veel bewaarde winkelpuien uit de Belle Epoque.”

De panden bevinden zich in de omgeving van de Elsensesteenweg, de Waversesteenweg, de Brouwerijstraat, de Visvijverstraat en de Graystraat. Ze zijn veel van hun glorie kwijt. “Tot 1918 waren er cabarets, cafés of boetieks gevestigd. Nu zijn het nog altijd winkels of ze zijn getransformeerd tot woningen. Bij één huis zie ik zoveel bellen aan de deur dat ik vermoed dat daar een huisjesmelker kamers verhuurt.”

Thomas wil het roemrijke verleden opnieuw tot leven wekken door buurtonderzoek te doen naar de geschiedenis van de lokale handel en door rondleidingen te organiseren. Hij wil nieuwe foto’s van de oude winkelpuien in de vitrines plaatsen. Anderzijds wil hij een debat op gang brengen over de actuele lokale bedrijvigheid in de gemeente en laat hij ook ruimte voor een artistieke invulling. Kunstenaars en ambachtslui kunnen er exposeren en de vitrines worden herbeletterd met hedendaagse boodschappen.

Enter het participatieve budget van Elsene, goed voor in totaal 100.000 euro. Het vitrineproject kan maximaal 12.500 euro in de wacht slepen. “Ik weet dat het ambitieus klinkt. Het is een project, geboren uit passie, dat mijn leven en dat van vele buurtbewoners kan gaan beheersen. Daarvoor heb ik genoeg stemmen nodig”, besluit hij.

Stemmen op het project Vitrines van vroeger herleven vandaag – Devantures d’hier revivent aujourd’hui kan – na een korte aanmeldingsprodure – tot en met woensdag 3 februari op de website van Proximity Belgium. Enkel de projecten met de meeste stemmen kunnen gerealiseerd worden.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.