Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Brussels Beer Challenge blaast tien kaarsjes uit

Dit weekend vindt de tiende editie van de Brussels Beer Challenge plaats. De internationaal gerenommeerde bierwedstrijd komt opnieuw thuis na verplaatsingen naar Namen (2017), Mechelen (2018) en Bergen (2019) en kan opnieuw in volle glorie gevierd worden na de coronajaargang in mineur in 2020. De organisatie is zoals steeds in handen van Becomev (Beer Communications & Events). We legden ons oor te luister bij directeur Luc De Raedemaeker.

BBC2019 tasting © Bart Van der Perre-4690

Herinner je nog het prille begin van Brussels Beer Challenge?

Ja, de wedstrijd is destijds opgestart op vraag van het Brusselse stadsbestuur. Dat wou in 2012 een tegenhanger creëren van de succesvolle wijncompetitie Concours Mondial de Bruxelles. België verdiende als bierland bij uitstek een professionele bierwedstrijd. We beslisten om het jaarlijkse evenement afwisselend in Vlaanderen, Wallonië en Brussel te organiseren. Een hoogtepunt was jaargang 2015 in het prachtige Brusselse Beursgebouw. Intussen is Brussels Beer Challenge een van de belangrijkste competities ter wereld, samen met de World Beer Cup in de Verenigde Staten en European Beer Star in Duitsland.

Wat zijn de doelstellingen van de wedstrijd?

Het doel is drieledig. We promoten eerst en vooral de biercultuur. We organiseren een faire en professionele wedstrijd onder professionele brouwers. Ten slotte schenken we de bierconsument een kwaliteitslabel en de deelnemende brouwers een sterk marketinginstrument. Een onderscheiding op Brussels Beer Challenge is de gedroomde promotie voor een bier.

Hoe gaat de wedstrijd concreet in zijn werk?

We verwelkomen dit jaar ongeveer 300 brouwerijen uit 50 landen uit alle hoeken van de wereld. Dat gaat van microbrouwerijen tot de AB Inbev’s van deze wereld. Samen hebben ze 1.800 bieren ingezonden. Brusselse brouwerijen zijn dit jaar ook goed vertegenwoordigd dankzij de financiële steun van het Brussels Gewest.

De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, type en stijl. Drie dagen lang proeft een panel van 75 internationaal gereputeerde bierkenners de bieren blind, in groepen van 5 tot 6 personen. De experts kennen punten toe, die worden samengeteld. Na onderlinge discussie kiezen ze de tien beste inzendingen en bekronen ze de top drie in elke categorie met een gouden, zilveren of bronzen award.

BBC2019 tasting © Bart Van der Perre-4901

Is het nog altijd België tegen de rest van de wereld? Of worden er sinds de ‘craft beer revolution’ overal goede bieren gebrouwen?

Er zijn edities geweest dat de Verenigde Staten heel veel medailles binnenhaalden. De Belgische pers kopte dan dat we in eigen land de duimen moesten leggen voor de concurrentie uit Amerika. De laatste jaren is het evenwicht hersteld. Zeker in traditionele Belgische stijlen als tripel, saison en lambiek scoren we heel goed. Maar het is meer dan een tweestrijd. Bij onze buurlanden hebben Duitsland en Engeland van oudsher een biercultuur, maar de laatste jaren zijn ook Nederland en Frankrijk heel goed bezig. Interessante nieuwe brouwerijen schieten daar als paddenstoelen uit de grond. Buiten Europa zijn China en Brazilië landen om in de gaten te houden.

België heeft schitterende bieren en we mogen daar trots op zijn. Maar we mogen niet te veel naar onze eigen navel staren. Ook in de rest van de wereld kunnen ze uitmuntend gerstenat brouwen, van pils over IPA tot stout en porter.

Ik las ooit een stuk waarin wijnrecensent Bruno Vanspauwen het belang van wijncompetities relativeerde. Het zijn vooral commerciële vehikels. Wijnhuizen betalen een flink bedrag aan de organisatoren om te mogen deelnemen. Aangezien er een wildgroei aan categorieën is, wint elke deelnemer wel een medaille.

Ik begrijp de kritiek, maar ik kan verzekeren dat wij serieus werken en hoge standaarden hanteren. We willen elk jaar beter worden. De deelnameprijs ligt met 165 à 175 euro per inzending aan de lage kant. De jury is onafhankelijk en heeft de mogelijkheid om geen medailles toe te kennen. We beperken ons ook tot drie medailles per categorie, al gebeurt het dat er een ex aequo is.

De wedstrijd is ook heel nuttig voor de brouwerijen omdat ze onderbouwde feedback krijgen van experts over hun producten en ze zich kunnen meten met de allerbeste internationale en Belgische brouwers. Onze regel is dat we enkel over de winnaars communiceren.

Tot slot: wat verwacht je van de editie van 2021?

Ik hoop op een conviviale editie. Ik ben blij dat we opnieuw volop internationale gasten kunnen ontvangen. We houden de vinger aan de pols van de wereld van het bier en hebben een mooi randprogramma met onder meer een brouwerijbezoek in Brussel. Uiteraard houden we ons aan de huidige coronaprotocollen om alles veilig te laten verlopen.

Zelf maak ik geen deel uit van de jury, omdat ik de wedstrijd mee organiseer, maar ik zal achteraf met plezier enkele winnende bieren degusteren.

BBC2020 © Bart Van der Perre-IMG_1909

De Brussels Beer Chalenge 2021 vindt plaats van 30 oktober tot en met 1 november in het Bedford Hotel & Congress Center in de Zuidstraat. Meer info vind je op de website van het event.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.