Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Gipsy lambiekbrouwers

Brussels Beer Project waagt zich aan het Brusselse oerbier lambiek. De brouwerij heeft zich van een mobiel koelschip voorzien en gaat daar ook echt mee rondreizen.

Brussels Beer Project – Dansaert

Meer dan een eeuw geleden had elke Brusselse wijk meerdere brouwerijen. De meerderheid van deze brouwerijen brouwde lambiek, een bier van spontane gisting die ze hadden leren ‘beheersen’. Die eeuwenoude expertise moest na de oorlog plaatsruimen voor de komst van industriële brouwprocessen. De industriële pils luidde bijna het einde van het Brusselse lambiektijdperk en alleen brouwerij Cantillon overleefde. Maar meer dan een halve eeuw later komt er in Brussel dus een nieuwe brouwerij die zich toelegt op spontane gisting.

Met Dansaert heeft Brussels Beer Project de ambitie om de cultuur van spontaan vergiste bieren opnieuw populair te maken bij het grote publiek. Hoewel lambiek en geuze de laatste jaren weer aan populariteit wonnen in het buitenland en bij de meer geïnitieerde bierliefhebbers in eigen land, zijn deze bieren van spontane vergisting nog vrij ongebruikelijk in de routine van jongeren en ‘Jan met de pet’. “Natuurwijn trekt een ultradivers en eigentijds publiek aan, het is gefundeerd op nieuwe attitudes en smaken, waarbij het lokale en menselijke aspect centraal staan. Dit is wat we willen doen met Dansaert”, aldus Olivier de Brauwere en Sébastien Morvan, medeoprichters van BBP.

Hiertoe hebben ze zich uitgerust met een mobiel koelschip en werd het team uitgebreid met twee hypergetalenteerde brouwers. Jordan Keeper, oorspronkelijk uit de VS en voormalig hoofdbrouwer bij Jester King (toch een referentie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan) en Tiago Falcone, Braziliaan en expert in op vat gerijpte bieren, vormen in de Belgische hoofdstad een explosief duo dat van plan is buiten de platgetreden paden te wandelen.

Want ja, BBP is van plan de regels echt te breken. De brouwers hebben een mobiel ‘koelschip’ ontworpen, een open kuip die makkelijk door de stad kan worden ‘rondgereden’, waardoor verschillende gisten en bacteriën kunnen worden geënt, waaronder Brettanomyces Bruxellensis met de nadruk op Bruxellensis. Het koelschip werd dan ook ingehuldigd op het mooiste plein ter wereld, de Brusselse Grote Markt, voor het eerste brouwsel van het seizoen, afgelopen 23 november. Andere ongewone plekken staan op de planning om een brede ‘inoculatie’ van de verschillende brouwsels te verkrijgen. Wijk-specifieke brouwsels met de gist die in die wijk rondhangt worden dus een optie. Compleet ongecontroleerd dus en ‘lukraak’, maar geef toe, het concept heeft wel iets. Wat er dan uiteindelijk van komt is een andere vraag, maar de brouwers zijn niet aan hun eerste ‘stunt’ toe en uiteindelijk zal ons oordeel moeten afhangen van wat er in het glas komt.

Een klein idee kunnen we misschien al krijgen met de eerste twee creaties die donderdag worden voorgesteld. Ze zijn geboren uit spontane brouwsels van januari 2020 (en dus nog niet ‘op verplaatsing’) en worden gelanceerd en geserveerd op donderdag 9 december in de brouwerij van de Dansaertstraat. De eerste is een lambiek gerijpt in een Italiaanse grappafoeder. De tweede een lambiek vermengd met cider van  oude appel- en perenrassen van de boomgaard van David De Vleeschauwer, uit de buurt van Poperinge.

Cider Lambic van Brussels Beer Project

Dit is uiteraard nog maar het begin van het avontuur, want de brouwers denken nu al aan andere creaties met koji-schimmels, ongebruikelijke fruitsoorten, paddenstoelen van PermaFungi en nog veel meer experimenten. De Dansaert-site wordt sinds kort volledig gewijd aan spontane en gemengde vergisting en een eerste blend van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek zou reeds over enkele maanden het levenslicht moeten zien. De nieuwe brouwerij op de Biestebroek-kade in Anderlecht opent over enkele weken.

Daarnaast wil DANSAERT zoveel mogelijk samenwerken met andere lokale spelers en waar kan volgens de principes van een circulaire economie. Lokaal, duurzaam en met een hoek af … tot daar de mooie praatjes, nu zien of de heren ook met harde bewijzen kunnen komen. Het eindoordeel zal door onze smaakpapillen worden geveld! Ook nieuwsgierig hoe deze zotte omgang met een erg traditionele stijl zal vallen bij de traditionele lambiekbrouwers (en hun aanhang).

Yannick de Cocqueau schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. .

Share