Categorieën
De werken van Filip De Goede Wandelen

De Werken van Filip De Goede (2): De koning trekt de lijn

Als ze dachten alles te hebben gezien was dit ferm zonder Filip De Goede gerekend. Het was nog maar een begin. De koning zag de glinstering in de ogen van de kuierende wandelaars in het immense nieuwe stadspark in Laken. En hij nam zowaar een liniaal.

Dudenpark

Als het hier kan, dacht Filip, waarom ook niet elders in de stad? En er rijpte alweer een baanbrekende gedachte bij de profetische vorst. Hij legde de meetlat vertrekkende van het Ossegempark en trok die warempel door tot aan het Zoniënwoud. Asjemenou, tot daar moeten we geraken, dacht hij hardop.

De kabinetschef en de hofhouding keken wat ongerust over de schouder van hun chef. Ze waren al wat verontrust na het bruuske vrijgeven van het koninklijk park. Er waren orders van hogerhand, zelfs vanuit het kabinet van de premier, hou een oogje in het zeil.

De koning rook hun argwaan maar schudde dit gezwind van zijn kont: wie is hier godverdomme het mannetje in huis? En de koning trok de lijn.

Van het Osseghempark tot het Parc Royal was een makkie. Verder door het park om uit te komen aan de Vilvoordsesteenweg. Daar voorzag Filip gezwind een fietsbrug tot aan het kanaal en een lange bomenrij met een fel verbreed fietspad naast het water. Onderweg moesten er wat nieuwe afspanningen komen aan het kanaal en wat speelgerief pour les enfants.

Aan de Havenlaan maakte hij een bochtje en tochtje naar Tour & Taxis, daar voorzag hij een sierlijke lus door het park met een eventuele stop aan de serre, die wat hem betrof elke dag open mocht blijven. Dan vloekte Filip even, want van Tour en Taxis naar Ter Kameren in het groen op een zachte weg, dat wordt een karwei. Terug naar het kanaalpad verdraaid, een nieuw doorgang onder de Sainctelettebrug. Verder langs het Kanaal, dat moet veel breder en veiliger, afgezoomd met lage hagen. Daar ging hij verdomd meteen werk van maken.

Het leek makkelijker dan hij dacht. Oorspronkelijk had hij liever een doorsteek gemaakt naar het Warandepark en de Cinquantenaire, maar dat leek op dit moment wat kort door de bocht. Neen, de vorst verlegde de liniaal aan Klein Eiland, ruimte zat daar. Volstaat om een paar straten verkeersvrij te maken en te beplanten. Waarom niet, er zijn daar verdomd genoeg autostraten.

Een brede fietsberm midden de Sint-Denijs, via de Oude Vijversstraat, tot de Schaatsstraat, naar de Keerkringelaan, de Mysteriestraat tot het Dudenpark, allemaal autovrij en fietsvriendelijk. Een fietsbrug over de Marnix Hendrikstraat tot het park van Vorst. Via de nu toch dooie Ducpetiauxlaan voorbij het binnenkort lege prison van Sint-Gillis. Dan zaten we al aan de Waterloosesteenweg, maar nog lang niet aan het Zoniënwoud.

U raadt het al, de koning schrijft geschiedenis en breit een vervolg aan de groene lijn.

William Deraedt

Share