Categorieën
Architectuur Reizen & Toerisme

Huis Hannon, een nieuwe art-nouveau-parel ontsloten

Maison Hannon, 1905, in Emulation

Het art-nouveauhuis Hannon, op de hoek van de Brugmannlaan en de Verbindingslaan in Sint-Gillis (‘Ma Campagne’), gaat open voor bezoek na een eerste fase van restauraties. Niet alleen krijgt iedereen er zo een echte art-nouveauparel bij in Brussel, het is ook de bedoeling dat er telkens tentoonstellingen komen, die de verschillende facetten van de Belgische art nouveau zullen tonen. En ook dat is goed nieuws. Het Jubelparkmuseum bezit talloze art-nouveaustukken, maar toont daar voorlopig enkel de (verbluffende) collectie Wolfers van – wegens een gebrek aan interesse.

Het echtpaar Hannon haalde zijn fortuin bij het beroemde bedrijf van Ernest Solvay (Edouard was  technisch directeur in Nancy, waar hij zijn vrouw leerde kennen, en later één van de bestuurders). Dat verklaart hoe het mogelijk was dat ze aan hun bevriende architect Jules Brunfaut de opdracht voor het riante huis konden toevertrouwen. Brunfaut deed echter normaal gezien niet aan art nouveau, de nieuwe revolutionaire stijl die brak met de gewoonte om de stijlen van het rijke verleden in de nieuwe burgerlijke private architectuur te integreren. Een groot geluk dat het Belgisch-Franse echtpaar (Marie Debard had connecties in de Franse artistieke wereld) erin slaagde om hem zijn enige art-nouveau-werkstuk te laten tekenen – het zou een unieke realisatie worden met Franse stijlinvloeden, zowel in de architectuur als in de decoratie: vazen, lampen en meubilair uit Nancy (Emile Gallé), muurschilderingen uit Rouen (Paul-Albert Baudouin), samen met andere hoogwaardige decoratieve realisaties (Evaldre, Majorelle, Victor Rousseau). Het geheel is opulent, een kunstwerk. Een totaalkunstwerk. En iets anders dan de andere art-nouveaugebouwen, zoals die Van Horta of Hankar. Naar wordt gefluisterd wilde het koppel per se iemand anders dan Horta.

Met deze publiek-private samenwerking geeft Brussel zichzelf de kans, naast het genot van de schoonheid, om het verhaal van enkele sleutelfiguren uit de Belle Epoque te vertellen en door te geven. Hannons zus Mariette bijvoorbeeld zou trouwen met hoogleraar en nadien rector aan de ULB Ernest Rousseau. Beiden moedigden de getalenteerde jonge schilder James Ensor aan en ondersteunden hem.

Het lijstje met samenwerkingen tussen het nieuwe “huismuseum” en andere instellingen oogt indrukwekkend. Naast de koppeling gemeente-gewest, komen ook het Design Museum Gent in beeld, het Hortamuseum Sint-Gillis, Musée des Arts décoratifs Parijs, Musée de l’Ecole de Nancy, Musée des Beaux-Arts de Reims, en privécollecties.

Origineel wandtextiel kon worden herweven, objecten kunnen hun exacte plaats in de ruimtes weer innemen, en zelfs de spanning van de oorspronkelijke lampen is bekend, want er bestaan uitzonderlijk veel bronnen en archiefmateriaal.

De verdere restauratie gaat door tot 2030, maar het huis blijft intussen gewoon open.

Openingsuren maandag en vrijdag van 11u tot 18u. Zaterdag en zondag van 11u tot 18u. Er zal elke openingsdag een beperkt aantal mensen binnen kunnen.

Geleide bezoeken te reserveren bij Korei (NDL) en Arkadia (FR), rechtstreeks via de website van het huis.

Adres: Maison Hannon, Verbindingslaan 1, 1060 Sint-Gillis.

Website: https://maisonhannon.be/fr

Share