Categorieën
Duurzaamheid Pellicule & papier Shopping

Een relaas over de uitwisseling van tweedehandsboeken in Elsene

In Elsene zijn er vijf tweedehandsboekenwinkels waar je boeken kan verkopen en kopen. De winkels bieden boeken aan in verschillende talen, maar een boekenuitwisseling gebeurt in de praktijk enkel in het Frans en het Engels. De boekenmarkten in andere talen zijn minder bekend voor de eigenaars en daarom zijn ze minder happig om dat soort boeken aan te kopen.

Tulibris, zelfstandige boekenwinkel van Peter De Meersman (c) Willemjan Vandenplas (gsm), 2017

1. Pêle-Mêle

De grootste tweedehandse boekenwinkel in Elsene is zonder twijfel Pêle-Mêle. De winkel is voornamelijk gespecialiseerd in Franse boeken, maar je kunt er ook voor andere talen terecht. De prijzen zijn recent opgeslagen, maar als je een boek in het Nederlands of een andere Romaanse taal dan het Frans aanbiedt, krijg je er nog altijd weinig geld voor. Recente boeken zijn vaak iets meer waard, maar het blijft bij twee à drie euro voor een recent non-fictieboek, terwijl de marktprijs veel hoger is. Als je in Brussel woont, is het toch niet de moeite om voor Nederlandse boeken naar De Slegte in Leuven te lopen, want daar geven ze daar ook maar een appel en een ei voor Nederlandstalige non-fictie.

Pêle-Mêle, Waterloosesteenweg 566, 1050 Elsene

2. Librairie bouquinerie Impressions

Hier is de core business Frans. Je vindt er de fijnere Franse en vertaalde wereldliteratuur, echter geen Afrikaanse literatuur omdat de eigenaar daar niet zo op gesteld is. Er is een hoekje met anderstalige werken maar dat stelt niet veel voor. Toch is de kracht van Librairie Impressions dat hij zowel dure als pocketuitgaven heeft van dezelfde boeken. Dat maakt het interessant om geld uit te sparen.

Librairie bouquinerie Impressions, Tulpstraat 32, 1050 Elsene

3. Nijinkski

Bij Nijinkski vind je een archief aan boeken en worden er elke dag reeksen boeken uitgestald. Ik verkocht er een reeks van Centraal-Afrikaanse boeken, die met succes werd verkocht in het uitstalraam. Hij verkoopt ook een mooie selectie aan Engelse boeken. Nijinski werkt met vaste boekenprijzen en je kan kiezen tussen boekenbonnen of geld om je tweedehandsboeken te verzilveren. Wederom is Engels en Frans de boodschap, Nederlands komt weinig aan bod. Nijinski staat er voornamelijk om bekend dat hij een hele muur pockets heeft en dan nog een hele rayon cultuur en non-fictie. Alles staat mooi uitgestald en de bediening is niet persoonlijk, maar professioneel.

Nijinkski, Elsensesteenweg 315, 1050 Elsene

4. Tulibris

De mooiste der tweedehandse boekenwinkels is Tulibris. Je krijgt er je Engelse fictie en non-fictie kwijt. Er liggen ook altijd enkele gratis boeken die uit de collectie zijn gehaald. Soms lijkt de winkel op een living, de persoonlijke sfeer die het pand uitademt, vertaalt zich ook altijd in de hartelijke ontvangst die de eigenaar geeft aan zijn klanten. De boeken zijn van goede kwaliteit en heel de Engelse wereldliteratuur is vertegenwoordigd. De Engelse boeken zijn wel de duurste, maar ze gaan ook duurder voor een tweedehandsverkoop. Tulibris post ook de covers van de nieuwe aanwinsten op haar Facebook-pagina, dus je kan zien wat er dagelijks binnen komt en je kan dit online reserveren, zolang het rek van de reserveringen het houdt.

Tulibris, Tulpstraat 25, 1050 Elsene

5. Oxfam Bookshop

In de Oxfam Bookshop worden geen boeken opgekocht, maar je kan het goede doel steunen door er niet verkochte boeken te gaan brengen die zij op hun beurt kunnen verkopen in hun winkels. Er hangt een sociaal weefsel van vrijwilligers rond de boekenwinkel. Je kan hier met verschillende talen terecht.

Oxfam Bookshop, Elsensesteenweg 254, 1050 Elsene

Mijn lustrum als boekenlezer/verkoper

Ik was gedurende vijf jaar een lezer en trader van tweedehandsboeken. Tegelijkertijd schreef ik ook recensies in het Nederlandse taalgebied. Ik heb in die periode honderd boeken gelezen per jaar en hield er een mooie boekenkast aan over. De mindere werken wisselde ik uit voor andere boeken in de Elsense tweedehandsboekenwinkels. Mijn probleem was dat ik Spaanse, Italiaanse, Duitse, Portugese en zelfs Nederlandse boeken moeilijk verkocht kreeg, dus daar verloor ik veel geld mee. Zelf bij ‘Het Ivoren Aapje’ in Brussel-stad raakte ik Nederlandstalige boeken niet kwijt. Als gepassioneerde lezer-verkoper ben je gedoemd tot een verlieslatende activiteit.

Ambulante verkopers kunnen wel wat geld verdienen. Zij vinden boeken op straat of op rommelmarkten of bij mensen thuis en lezen ze zelf niet. Deze mensen vertrekken niet vanuit de optiek van een lezer, maar uit de optiek van een verkoper en dan is er ook geen uitwisseling meer mogelijk en is het vaak een louter economische transactie.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.