Categorieën
Pellicule & papier Shopping

Red Vidéo Express

Wat blijft erover van de videotheekcultuur na het doorslaande succes van video on demand, Netflix en andere legale en illegale streamingdiensten? Bitter weinig. Een van de laatste gespecialiseerde zaken in de hoofdstad blijft zich verzetten tegen de ondergang van de huurdvd zoals het dorp van Asterix zich niet liet inlijven door de Romeinen. Vidéo Express van de Spaanse uitbater Juan Borbolla heeft jouw hulp nodig om te overleven.

24.000 dvd’s telt de collectie van Vidéo Express in Sint-Gillis. Er is voor elk wat wils, van Belgische arthouse over wereldcinema uit alle continenten tot blockbusters uit Hollywood, van oudere prenten tot gloednieuwe producties. Toen de zaak op 1 april 1999 openging was dat nog met een beperkter aanbod. Borbolla had voor een prikje de voorraad opgekocht van een Molenbeekse videotheek die ermee ophield, goed voor een kleine duizend stuks.

Als de cinefiel en buurtbewoner vandaag nog altijd naar Vidéo Express trekt, is dat niet alleen voor de geweldige selectie en de zachte prijzen (2,48 euro, ooit 100 Belgische frank, is de standaardprijs voor een dvd). Borbolla is zelf gepassioneerd door film, deelt graag zijn kennis en ervaringen, en geeft passend advies. Je kunt er een babbeltje maken zoals in een ouderwetse buurtwinkel. Hij werkt ook in vertrouwen en geeft geen boete als je een film te laat binnenbrengt. De vzw Les Amis de Vidéo Express geeft hem daarom sinds 7 jaar een duwtje in de rug.

Op 1 december opent Vidéo Express noodgedwongen op een nieuw adres. Het vertrouwde gebouw op de Waterloosesteenweg waarin Borbolla huurde, is intussen verkocht aan een vastgoedbedrijf dat het pand wil doorverkopen. Met de steun van de gemeente Sint-Gillis vond de videotheek een nieuw onderkomen, in de Théodore Verhaegenstraat 55. Het nieuwe pand moet wel grondig gerenoveerd worden. De ruwbouwwerken zijn klaar, maar de afwerking is nog volop bezig.

Voor deze broodnodige renovatie en herinrichting zoekt Borbolla financiële steun. In een crowdfundingsactie wil hij 15.000 euro inzamelen om hout aan te kopen en dvd-rekken te maken.

Steunen kan via de website van Vidéo Express.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.