‘When we see us’ toont de vreugde van het leven, door de ogen van zwarte kunstenaars. Daarmee ontvangt Bozar, na ‘Incarnations, African Art as Philosophy’ uit 2019, een welkome dosis positieve vibes. Identiteit is veelgelaagd, ook de Afrikaans-menselijke identiteit(en). Niet enkel trauma, onvrede of rebellie maken zwarten tot wie ze zijn, en dat geldt voor iedereen. Iedereen die meer dan één ik wenst te hebben.
De tentoonstelling houdt halt bij ons in Brussel na passages in Kaapstad en Bazel, en gaat nog verder naar Stockholm.
“Deze tentoonstelling weigert pijn en onrecht op de voorgrond te plaatsen”, stelt de persmap, maar ze moedigt wel de discussie over zwarte bevrijdingsbewegingen aan. De geschiedenis wordt niet schoongewassen, maar “de heilige drievuldigheid slavernij, kolonisatie en neokolonisatie wordt doorbroken, omdat onze levens zijn meer dan dat”, zo zegt de curator. Het is een ode aan hoe zwarte mensen zichzelf zien.
Daarom zal je in deze verfrissende tentoonstelling op elk beeld mensen zien. Dat is de keuze van de curator en haar team, Koyo Kouoh, hoofdcurator bij het Zeitz MOOCA in Kaapstad, ’s werelds grootste museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst. Kouoh mag in 2026 trouwens de Biënnale van Venetië samenstellen. Het gaat om (zelf)representatie, verhalen van het zelf.
Verfrissend omdat een (historisch) witte instelling als Bozar je “zwart” toont: er opent zich een wereld. Werken uit de afgelopen 100 jaar, van zwarte kunstenaars van over de hele wereld, met andere woorden een eeuw pan-Afrikaanse figuratieve schilderkunst, en bovendien een breed scala aan kunststromingen. Hoe de westerse kunstcanon op de Afrikaanse werd en wordt toegepast, en hoe er ook een Afrikaanse canon tussenstaat, zonder ze strikt van elkaar te willen scheiden. Met onder andere de ‘Kinshasa-school’ van de jaren ’50.
Je wandelt rond in zes thema’s met een zacht geluidstapijt als bonus: “het alledaagse”, “rust”, “triomf en emancipatie”, “sensualiteit”, “spiritualiteit” en “vreugde en feest”.
Doordat er zoveel (toegankelijke) kunst samenkomt, helpt deze expo om “zwarte kunst” onderdeel te maken van de mondiale kunst. Dat is goed nieuws.
Bij de tentoonstelling hoort ook een uitgebreid programma met concerten, lezingen en debatten, rondleidingen, een nocturne, filmvertoningen, optredens en videospellen.
When We See Us, Bozar, 07/02 – 10-08