Categorieën
Brussel in Beeld

Brussel in Beeld – Week 52 (2008)

Dit is de allerlaatste Brussel in Beeld van het jaar 2008 en het was me een genoegen om daarvan de selectie te mogen doen. Deze week koos ik – uiteraard geïnspireerd door het aanbod – voor relatief herkenbare Brusselse plekjes. Telkens met een linkje naar een voorbije bijdrage op BrusselBlogt.

Samen met mijn beeldcollega’s Leen en Tineke wens ik al onze kijkers én fotografen een prettig eindejaar en een mooi begin van het nieuwe jaar. En in 2009 zijn we er natuurlijk weer om u wekelijks het beste, leukste, ontroerendste… beeldmateriaal uit de Brusselse regio te presenteren.

Jolly Jumper

Foto hierboven: Jolly Jumper van stttijn. Hôtel Métropole is een 5-sterrenhotel aan het Brouckèreplein in het centrum van de stad. Het bestaat al meer dan 110 jaar en ik passeer er bijna dagelijks. Er logeren heb ik nog niet gedaan. Dat geldt wellicht ook voor de asielzoekers die deze zomer enkele kranen in de buurt van de Anspachlaan bezetten.

Ferris wheel and Zanussi-Martini building

Foto hierboven: Ferris wheel and Zanussi-Martini building van Koen Cobbaert. Je hebt voor- en tegenstanders van de Brusselse kerstmarkt. Maar geef toe, in deze sombere tijd van het jaar brengt zo’n markt toch wat leven in de brouwerij. Deze foto heeft iets grimmigs en mysterieus. Lees vooral ook het verhaaltje dat er bij staat.

Foto hierboven: Untitled van Jideb. De gerestaureerde Horta Gallery in het Brusselse Centraal Station (kant Spanjeplein) werd de laatste tijd veelvuldig gefotografeerd en becommentarieert op BrusselBlogt.

Brussels by Night

Foto hierboven: Brussels by Night van bxlaxl. Een zachtmoedig beeld in wat een rustige nacht lijkt. Of skieven architect (‘chief architect’) Joseph Poelaert in het midden van de negentiende eeuw ook rustige nachten kende toen hij honderden Marolliens uit hun huizen liet verdrijven voor de bouw van zijn justitiepaleis, is nog maar de vraag.

A la Mort Subite

Foto hierboven: A la Mort Subite van {Bart}. Het café A la Mort Subite is nog zo’n plek waar ik vaak passeer, maar te weinig binnenloop. Het café draagt zijn naam al sinds het begin van de twintigste eeuw. Tegenwoordig baten Bernard en Olivier Vossen de zaak uit. Zij zijn de achterkleinzonen van de eerste uitbater, Théophile Vossen. Naast Geuze of Kriek kun je hier ook terecht voor een boterham met plattekaas.

Zinnekes ¬ 6896

Foto hierboven: Zinnekes ¬ 6896 van Lieven SOETE. Elke twee jaar brengt de Zinneke Parade mensen uit verschillende wijken in Brussel samen om te werken aan een gemeenschappelijk artistiek project. In 2010 is het weer zover. Wat het thema wordt? Dat kunnen we allemaal samen mee beslissen. En om dat bekend te maken plaatste de vereniging Zinneke een grote cilinder op het Muntplein met foto’s van de deelnemers van de laatste editie en tijdens de ateliers. Vanaf half januari reist de cilinder van gemeente tot gemeente. Begin april 2009 wordt het thema voor 2010 dan bekendgemaakt.

Bekijk ook de foto’s van vorige week of de hele reeks Brussel in Beeld.

Wil je jouw foto’s ook wel eens in de reeks Brussel in Beeld op BrusselBlogt? Maak een account op Flickr, word lid van de BrusselBlogt groep en voeg je foto’s toe aan de pool. We maken per week een persoonlijke selectie.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.