Wielemans in Vorst, Vandenheuvel in Molenbeek, Leopold in Elsene, Belle-Vue aan het kanaal: de lijst van gesloten brouwerijen in het Brussels Gewest is lang. Gelukkig zet brouwerij Cantillon in Anderlecht de traditie van de lambiekbieren in de hoofdstad voort. En Brasserie de la Senne is een gewaardeerde nieuwkomer. De ambachtelijke brouwerij startte in 2002 met Zinnebir en vestigde zich na heel wat omzwervingen in 2010 in de Gentsesteenweg in Molenbeek. Naar aanleiding van Welkom Brussel gaf brouwer Yvan De Baets een rondleiding: “We brouwen de bieren die we zelf willen drinken: bitter en droog.”
Het was ijzig koud in de brouwerij, maar het gepassioneerde verhaal van de brouwer was hartverwarmend. Hij gaat er prat op zijn bier op traditionele wijze te fabriceren. Dat wil zeggen: niet gefilterd, niet gepasteuriseerd, zonder additieven en met enkel grondstoffen van de beste kwaliteit. Bier brouwen is werken met levend materiaal. Dat maakt het spannend en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Als het goed zit, ontstaat tijdens het twee maanden durende brouwproces uit water, gerstemout, gist en hop een godendrank. Een hoog alcoholpercentage is geen voorwaarde voor een volle, rijke smaak. Extra kruiden toevoegen zoals koriander en curaçao is voor De Baets uit den boze.
Brasserie de la Senne maakt bij voorkeur gebruik van lokale ingrediënten, zoals hard Brussels water. Bier bestaat voor 90 à 95% uit water. De hop komt niet uit België omdat hier geen inheemse variëteiten meer geteeld worden, maar wordt ingevoerd uit Tsjechië, Slowakije, Duitsland en Engeland – niet zonder dat de brouwers Bernard Leboucq en Yvan De Baets eerst ter plaatse gaan proeven.
België mag zich dan een bierland noemen, de kennis over het edele vocht laat te wensen over. Bier is vanzelfsprekend en daardoor banaal geworden. In werkelijkheid is het een gesofisticeerd en fragiel product. Bier brouwen is veel complexer en risicovoller dan wijn maken. Bier drinken is hoegenaamd geen mannenaangelegenheid. Ook vrouwen weten waarom ze het lekker vinden. Bittere en zure smaken, die in de natuur als teken van gevaar gelden, kunnen de mens een intens plezier verschaffen. De voedingsindustrie maakt ons echter verslaafd aan zoete en vette producten.
Hoe ziet de toekomst van Brasserie de la Senne eruit? De productie bedroeg in 2012 2.850 hectoliter en wordt dit jaar opgevoerd tot 4.000 hectoliter. Kleinschaligheid blijft echter troef en de lokale markt primeert op de export. De vijf vaste bieren (Zinnebir, Taras Boulba, Stouterik, Zwarte Piet en Jambe-de-Bois) blijven in het assortiment en worden aangevuld met gelegenheidsbieren zoals Brussels Calling. Die laatste naam is niet toevallig: de brouwers zijn verliefd op de stad en hopen hier nog lang bier te kunnen brouwen.
Meer info over Brasserie de la Senne vind je op de website van de brouwerij. Michaël Bellon bracht in 2011 op BrusselNieuws verslag uit van een brouwerijbezoek. BrusselBlogt ging in 2012 op biercursus.