Categorieën
BrusselBlogt.be

2013: een terugblik (1)

Het is de tijd van de jaaroverzichten. Zo pakt TVBrussel uit met een internationale terugblik op het afgelopen culturele jaar. Ook BrusselBlogt kijkt terug op een gevuld jaar met veel bijdragen over uiteenlopende onderwerpen. Een terugblik op 2013 in citaten uit onze blog. Vandaag deel een.

Januari

Dit is het uur van het Flaneren, enkel maar Grandeur, Klasse, Respect, Stijl. Zelfs een windje is welriekend in de gewijde Galeries op deze zondag in het prille voorjaar. Ook de avond aarzelt. (Zomaar een zondag in de Galeries)

Mensen naderen schoorvoetend voor een ontmoeting met Amos Oz, zijn woorden galmen in de magische studio Vier, zacht als mos maar de scherpe r van Hebreeuws. Het gaat over ‘sharing loneliness’, over ‘curiosity’, over hoe hij als kind droomde ooit een boek te worden. In het cafetaria de klarinet van Benny Goodman. Beneden spelen duiven met de vlokken. Ik wou dat ik een vers was. (Writer in the snow)

Brussel is na al die jaren “mijn stad” geworden, hoewel ik nog veel moet ontdekken. Ik ben trouwens dol op dat idee. Ik hou van de vriendelijkheid van de mensen, het kosmopolitisme, de menselijke dimensie, de kwaliteit en de zachtheid van het leven, de nabijheid van andere Europese steden. Op sommige dagen verafschuw ik de grauwe hemel, maar sinds ik foto’s maak, veel minder, omdat wolken en regen fotogeniek zijn! (Brussel my belle).

Februari

eenmaal boven draai ik de grote molen
en steek aan de Kleine Zavel de handen
in de lucht – jij zal pas veel later stranden
(Voor Richard, de nieuwe Brusselaar)

Gezien in Vorst op 10 februari 2013. De gevelkerstman hangt er nog altijd. Moet de kerstman misschien ook langer werken dan vroeger of is het gewoon het hele jaar door Kerstmis? (Kerstman klopt overuren)

De Europese wijk ziet hij als een wereld op zich die niets gemeen heeft met de rest van de stad. Een mooi citaat: “Het kan gevaarlijk zijn in Brussel, vooral als je een onbekende straat inslaat, maar dat is de enige manier om verborgen, magische plekken te ontdekken”. Zoals stripwinkels, de ideale plek om te schuilen als het weer eens regent. (Brussel verstript)

Vind je dat onze noorderburen soms ronduit tegen Franstaligen zijn? Als dat het geval is, denk ik dat het hoog tijd wordt dat je hen eens in het echte leven ontmoet, bij voorkeur op een van hun favoriete plekken. Je zult al snel vaststellen dat ze niet kwaadaardig zijn, niet bijten en vaak zelfs sympathieke levensgenieters zijn die, net zoals wij, kunnen genieten van een goed glas in een of ander leuk café. (Brussel Vlaams voor beginners)

Maart

De wijk van het Zuidstation: een catastrofe en een schande die blijft duren! Weet u hoeveel toeristen (Duitsers, Engelsen, Fransen, Nederlanders etc.) er in Zuidstation uitstappen en naar het stadscentrum wandelen? Kent u het ontluisterende spektakel waaraan ze nog altijd worden blootgesteld? (Zwerfvuil bij Zuidstation)

Treinverkeer volledig in de war, geen bussen in de Vijfhoek, files rond Brussel, gladde fietspaden en trottoirs, gure kou. De hevige sneeuwval veroorzaakte vandaag heel wat overlast. Voor hartje winter zijn de dagen erg lang, dat wel. (Maartse sneeuwbuien)

De vijf vaste bieren (Zinnebir, Taras Boulba, Stouterik, Zwarte Piet en Jambe-de-Bois) blijven in het assortiment en worden aangevuld met gelegenheidsbieren zoals Brussels Calling. Die laatste naam is niet toevallig: de brouwers zijn verliefd op de stad en hopen hier nog lang bier te kunnen brouwen. (Leven in de brouwerij in Molenbeek)

Deze lofzang is voor de jongens en de meisjes die met hun fiets hun plek in de grote stad veroveren. Voor de ambtenaar die de vreselijke helling aan de Botanique oprijdt om tot in de Wetstraat te raken. Voor de Molenbeekse huisvrouw die leert fietsen op haar 30ste. Deze lofzang is voor iedereen die op zijn stalen ros de Brusselse hel bedwingt. Ga en vermenigvuldig U. (Schaamteloze ode aan de Brusselse fietser)

Het meisje en haar lief fietsen verder. Nog steeds naast elkaar, maar nu in stilte. Aangedaan door ochtendlijke autoagressie. Ze moeten halsbrekende toeren blijven uithalen om dubbel geparkeerde auto’s te passeren. Nog kwetsbaarder dan gewoonlijk als fietser in Brussel, zonder fietspaden, zonder respect. Zonder respect van automobilist, zonder respect van buschauffeur, zonder respect van overheid. (De agressieve jungle waar auto dictator blijft)

April

Door het op deze manier te doen krijgen alleen de grote en snelle kinderen de kans om eieren te rapen en de kleintjes worden teleurgesteld. Ook ouders zoals ik zijn teleurgesteld in deze “wet van de sterkste”-organisatie. (Paaseieren enkel voor grote kinderen)

Het Bonneviepark is het pretpark van Molenbeek, een bom van kleuren en plezier, vlak aan metrohalte Graaf Van Vlaanderen. Het is mijn favoriete plek in Brussel, want hier heb ik mijn zoontje voor het eerst horen schaterlachen. (Mijn favoriete plekje (6))

De man is een Elsenaar en is heel enthousiast over de posters. Hij raadt me al glimlachend aan – waarbij enkele ontbrekende tanden in zijn lach tevoorschijn komen – via een bepaalde straat verder te gaan en zegt me “dat ik wel zal zien waarom ik net die straat in moet gaan.” (Openluchtportretten in Elsene)

Villostations verspreidden zich als een lopend vuur over de stad en op kleinere schaal zorgden wijkcontracten voor een nieuwe, zij het meestal bescheiden dynamiek in de buurt. Dat er niets veranderde aan de stad, klopte dus zeker niet. Maar je hoorde hem niet zeggen dat veranderingen snel werden doorgevoerd. De amfora (niet: het ei!) van Van Rompuy stond bijvoorbeeld al lang in de steigers, het Beursplein was nog altijd niet autovrij, de leegstand was nog steeds tenenkrullend. (Ch-Ch-Changes)

Er zijn in Brussel niet alleen weinig petanquebanen, maar er is gewoon ook bitter weinig ruimte waar het aangenaam vertoeven is en waar kinderen en volwassenen kunnen én mogen spelen. (Omdat de stad onze tuin is)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.