Categorieën
Duurzaamheid Shopping

Het verschil tusen de markt en de markt

Kwinten Lambrecht schrijft op zijn blog Lambyk over het stadsleven, duurzame mobiliteit, fietsen en politiek (of beter: samenlevingsleer).

De markt

Markt met de geur van het Middellandse Zeegebied: fruit en groenten, vlees en vis, kruiden en specerijen, textiel, schoenen en allerhande accessoires. Je hebt wel een hele voormiddag nodig om deze enorme grote markt te zien: een andere wereld en exotisme gegarandeerd!VisitBrussels

Hoewel de Zuidmarkt aangenaam en gezellig doet aanvoelen is de ravage achteraf niet te overzien. Marktkramers komen er letterlijk elke zondagochtend alles uit de kast halen tot de diensten van NetBrussel het zooitje naar gewoonte komen opruimen.

Een afschaffing van het gebruik van plastic zakjes zou al een goede start kunnen zijn om het probleem aan te pakken. Maar ook de mentaliteit van de marktkramers zelf, die zich de  koning te rijk wanen, moet worden aangepakt; moedig mensen aan met kleine kortingen als ze een herbruikbare (linnen) zak bij zich hebben, ruim zelf je zootje op en vooral heb respect voor de buurt waar je ‘kraamt’.

… en de markt

Een héél ander verhaal én uitzicht vinden we in de Huidevetterstraat (Marché des Tanneurs), 500 meter verderop. In deze hub worden van woensdag tot vrijdag (11:30-18:00), zaterdag en zondag (10:00-16:00) groenten, fruit en andere producten verkocht. Mensen komen met de fiets of te voet en nemen hun eigen zakken en dozen mee. Voor de luieriken zijn er kartonnen dozen. Mensen hebben respect voor het materiaal, de producten en de grond.

Nog belangrijker: de producten hebben ongeveer dezelfde prijs als die van op de Zuidmarkt.

En de intrinsieke prijs (ethiek, kwaliteit)? Die is veel hoger!

Share