Categorieën
Reizen & Toerisme Resto, Café & Uitgaan Sint-Jans-Molenbeek

Zennebier is gezond!

Wij Belgen drinken graag bier. Iedereen kent Jupiler, Maes en Tripel Karmeliet, maar ook in Brussel weten ze wat brouwen is. Er zijn twee bierbrouwerijen in Brussel: Cantillon en Brasserie de la Senne. De tweede brouwerij is de fiere producent van onder andere het Zinnebir. Hoog tijd voor een bezoek dus! (Kwinten Lambrecht)

Met minimum 15 moet je zijn om de Brasserie de la Senne in Molenbeek te bezoeken. We werden met z’n allen rondgeleid door Yvan De Baets, de gepassioneerde co-eigenaar van de brasserie. Yvan wist ons het hele productieproces van bier uit te leggen, van 16.000 voor Christus tot nu en vertelde met heel wat trots over zijn ambachtelijk gebrouwen bieren. De Brusselse ket is, samen met zijn kompanen, in zijn badkamer gestart met het brouwen van bier en voert nu, meer dan tien jaar later, zijn bieren uit naar 14 landen.

Het is bewonderenswaardig dat de brouwers zich vooral willen toespitsen op de Brusselse markt. 60% van de verkoop blijft in Brussel. Dat is puur uit overtuiging, want eigenlijk zou al het bier naar het buitenland kunnen vanwege de grote vraag. Ook het productieproces zelf verloopt nog ambachtelijk. Terwijl de niet nader genoemde grootproducenten een bier in amper vijf dagen brouwen, duurt het ambachtelijk productieproces ongeveer twee maanden. Het verschil zit hem in de gisting. In de kleinere silo’s krijgen de gistcellen meer bewegingsruimte om de aroma’s en de textuur te versterken. Trouwens, de koeien van boer Rudy uit Ternat krijgen het uiterst voedzame brouwresidu draf te eten na het doorkoken van de mout!

Na de uiterst leerrijke rondleiding werden we door Yvan uitgenodigd voor een bierproeverij van vier verschillende soorten: Taras Boulba (zeer licht bier), Zinnebir (moeilijk te categoriseren maar extreem lekker, blond), Jambe de Bois (tripel) en Stouterik (stout). De etiketten worden vormgegeven door een goede vriend en de namen worden steeds voorzien van een Belgische/Brusselse insteek. Ook tijdens de proeverij wist Yvan ons van alles te vertellen over het brouwproces, de Brusselse bierscène, toekomstplannen en vooral… vitamine B! Want bier, bier is gezond.

Brasserie de la Senne is gevestigd in de Gentsesteenweg 565 in Molenbeek. Je kunt de brouwerij enkel bezoeken op aanvraag, ook in het weekend. De prijs voor een rondleiding en proeverij bedraagt 9 euro. Meer info vind je op de contactpagina van de website van de brouwerij.

Dit artikel verscheen eerder op de blog Lambyk. Vorig jaar trok BrusselBlogt ook al naar Brasserie de la Senne voor een rondleiding naar aanleiding van Welkom Brussel.

Share