Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Waarheen met Brussel?

Het lag al maanden op mijn aandacht te wachten, het boek “Waarheen met Brussel?”. Dit is de jongste, maar inmiddels al een jaar oude telg van de stadsschriften van Eric Corijn, hoogleraar Stadsgeografie aan de VUB. Voorheen verschenen van zijn hand al de werken “Brussel!” en “Kan de stad de wereld redden?”, allemaal gepubliceerd bij VUBPRESS.

Vorig najaar had ik het geluk een aantal van zijn lessen van Brussels Academy te kunnen bijwonen. Je weet wel, de volksuniversiteit over Brussel, een lovenswaardig initiatief van Corijn. De lessen starten opnieuw op vrijdag 14 maart. Maar het concept is wat aangepast. Terwijl vorig jaar de lessen ontdubbeld werden in een Nederlandstalige sessie in de voormiddag en een Franstalige sessie in de namiddag, wordt nu volop de kaart van tweetaligheid getrokken. Er is voortaan één les op vrijdagvoormiddag in het Nederlands en Frans tegelijk. Als statement kan dat tellen! De lessen hebben plaats in het Huis van Culturen in Sint-Jans-Molenbeek. Over de middag wordt er een lunchgesprek georganiseerd: terwijl je jouw boterhammetjes opeet, kan je mee discussiëren over een welbepaald thema. In de namiddag kan je ten slotte deelnemen aan een wandeling ergens in het gewest. Het ziet er weer allemaal superboeiend uit!

Maar ik zou dus iets over het boek “Waarheen met Brussel?” zeggen. Elk hoofdstuk van het boek is geschreven door een andere expert en behandelt een bepaald thema. De thema’s zijn verdichten, verduurzamen, ondernemen, verbeelden, integreren en plannen. Enkel het laatste hoofdstuk en de inleiding zijn door Corijn zelf geschreven.

De auteurs beschikken duidelijk over veel kennis over hun onderwerp, al is het voor de geïnteresseerde leek niet altijd evident om alles goed te begrijpen. Terwijl de lessen van Brussels Academy zeer toegankelijk zijn, uiteraard ook wel dankzij Corijns begeestering, hanteren de auteurs in het boek een zeer academisch taalgebruik. Maar als je de moeite doet om je concentratie een paar niveaus op te krikken, krijg je wel inzicht in de typisch Brusselse problemen zoals de grote werkloosheid, de ongelijke bevolkingsdichtheid over de verschillende gemeenten, enzovoort. En er worden ook oplossingen gesuggereerd. Alles wordt gelukkig verduidelijkt met kaarten en figuren. Maar al bij al blijkt het boek toch wel specialistenvoer te zijn, bedoeld voor beleidsmakers of mensen die zich willen verdiepen in de thema’s.

Mensen die zich algemeen willen bijvormen over Brussel zou ik vooral aanraden om de lessen, lunchdebatten en wandelingen van Brussels Academy zoveel mogelijk bij te wonen. Het zou zonde zijn om de sessies te missen.

“Waarheen met Brussel? Visies voor de Belgische en Europese hoofdstad”, Eric Corijn (red.), Jean de Salle, Jean-Louis Genard, Christian Kesteloot, Christian Vandermotten, Pierre Vanderstraeten. VUBPRESS, 2013, 222 blz.

Brussels Academy: http://brusselsacademy.wordpress.com/

Share