Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Dinsdag insectendag?

Als het van insectenkok Chris Derudder afhangt, eten we binnenkort allemaal nootjes met pootjes. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren nodigde hem vorige vrijdag uit om een degustatie te verzorgen. Ondertussen liep er een BBC-documentaire: Can eating insects save the world?


Er zijn goede redenen om insecten te eten. 80% van de wereldbevolking doet het al. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er een taboe op. Nochtans eten we zonder schroom honing (het braaksel van bijen, aldus Derudder) en karmijn (E120), een rode kleurstof die gewonnen wordt uit schildluizen. Als we verzot zijn op mosselen en garnalen, waarom zouden we dan onze neus ophalen voor sprinkhanen en rupsen? In Zuid-Oost-Azië gaan ze nog een stuk verder. Eieren van rode mieren, schorpioenen en  – slik – tarantula’s zijn er een lekkernij, zoals de Engelse documentairemaker Stefan Gates ondervond.

Beter voor de planeet

Insecten eten is een mogelijk antwoord op het voedselprobleem. Tegen 2050 groeit de wereldbevolking naar 9 miljard mensen. De welvaart in opkomende economieën als China en India neemt toe, en dus ook de vraag naar vlees. De industriële veeteelt kampt echter met een zware ecologische voetafdruk: ze palmt heel veel ruimte in, gebruikt tonnen water en energie, stoot massaal broeikasgassen uit. Insecten zijn een alternatieve eiwitbron. Ze zijn voedzaam, kweken snel en hebben een veel minder grote impact op de planeet. Zo is er voor een kilogram biefstuk 25 kg voer nodig, voor een kilogram krekels amper 2 kg. De FAO publiceerde in 2013 een interessant rapport over de rol die eetbare insecten kunnen spelen in de toekomstige voedsel- en voederzekerheid.

Het Federaal Voedselagentschap heeft een jaar geleden een lijst opgesteld van insecten die in de handel gebracht mogen worden voor menselijke consumptie. Op het lijstje prijken diverse soorten wormen, rupsen, krekels en sprinkhanen. Er is vraag naar, vooral bij jonge, hoger opgeleide stadsbewoners. Dat bleek uit de stevige interesse voor de buffalowormenburger, die de VUB sinds oktober serveert. De in insecten gespecialiseerde foodtruck Bugs in Mugs frequenteert hippe Brusselse markten. Onlangs bundelden nieuwe initiatieven zich in de Belgian Insects Industry Federation.

Angst en onwetendheid

Chris Derudder is een man met een missie. In zijn streven naar duurzaamheid wilde de traiteur minder vlees aanbieden. Eerst stapte hij over naar tofoe en seitan, maar toen ontdekte hij de culinaire troeven van insecten. Zijn Marokkaanse vrouw moest een half jaar aan het idee wennen. Zijn eerste bestelling deed hij in Thailand, maar nu koopt hij in Nederland in, waar een tiental kwekerijen actief zijn. In zijn gerechten wil hij de insecten niet verdoezelen. Ze mogen zichtbaar zijn, want een bewuste consument weet wat hij eet. Voor hem zijn insecten een volwaardig voedingsmiddel dat wekelijks op het menu mag staan. We moeten enkel onze angst en onwetendheid overwinnen. Na Donderdag Veggiedag, Dinsdag Insectendag?

De insectenhapjes doorstonden de smaaktest met brio. De minimeelwormburger met sla en zelfgemaakte tomatenketchup was pittig en krokant. Het deed me denken aan pistachenoten. Ik nam een tweede en zelfs een derde – of was dat al de wasmotrupsburger? De sprinkhanen smaakten daarentegen helemaal anders, ergens tussen kip en spek. De psychologische drempel lag ook merkelijk hoger omdat ik in mijn broodje de kop van het diertje ontwaarde. Als toetje was er een lolly van chocoladegebak met buffalowormen. Het voelde ietwat bizar om aan een nest wormen te likken, maar de beukennotensmaak paste wonderwel bij de chocolade.

deBuren organiseert nog sessies van Cook & Look op 27 februari (het Nederlandse tv-programma De Keuringsdienst van Waarde over kaas) en op 27 maart (lunch met stadsgroenten uit Brussel).

 


Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.