Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Mobiliteit Wonen in Brussel

Vier boeken die Brusselse politici in 2017 moeten lezen

Kennis is macht en laat het net die kennis zijn die onze Brusselse machthebbers al te vaak links laten liggen. Zo wordt de auto nog steeds op handen gedragen, komt lokale economie en productie niet op de tweede maar de derde plaats te staan en worden mobiliteitsexperts maar al te graag afgeschilderd als charlatans.

Gelukkig kan het geschreven woord soelaas bieden, want dit zijn de vier boeken waarmee sommige vrienden van de politiek in no time weer in het ‘nu’ staan in plaats van tientallen jaren geleden:

Elly Blue: Bikenomics

“Driving a car turns you into a freeloader, a drain on the entire economy”. Elly Blue schreef Bikenomics al in 2011 en maakt met verschillende statistieken en praktische voorbeelden de positieve, economische, sociale en lokale impact van de fiets duidelijk. Een pareltje, met vooral data uit de VS.

Nu, gelukkig publiceerde de European Cyclists’ Federation niet heel lang geleden een paper over The Cycling Economy, waarin wordt berekend dat fietsen meer dan 500 miljard euro per jaar opbrengt in de EU.

Benjamin Barber: If Mayors Ruled The World

If Mayors Ruled The World is een ode aan de stad en het sterke, progressieve beleid dat de meeste steden voeren. In het boek legt Barber uit hoe steden met een sterk bestuur uitdagingen zoals armoede, hongersnood, energieschaarste, klimaatverandering aankunnen. Dat doen ze vaak alleen, maar ook door zich te verbinden met andere steden via initiatieven zoals de C40, The Covenant of Mayors of The Rockefeller Foundation.

Het boek zit boordevol best practices van ‘slimme steden’ en briljante burgemeesters wereldwijd die het verschil maken. Patrick Janssens, voormalig burgemeester van Antwerpen, wordt hier ook in vermeld. Hoe zou het toch komen dat Brussel er niet in vermeld staat? Juist, holistische projecten zijn hier voorlopig nog niet mogelijk, waardoor we nooit zullen innoveren en meestal zullen volgen. Voor grote steden is mobiliteit, klimaatverandering of de aanleg van publieke ruimte één probleem, in Brussel zijn dat er negentien.

John Thackara: How To Thrive In The Next Economy

How To Thrive In The Next Economy is een bloemlezing aan duurzame bottom-up- én politieke initiatieven van over heel de wereld met een grote focus op de wereld niet ‘minder slecht’ achterlaten maar ‘beter’. De circulaire groei komt hier uitvoering in aan bod, met veel aandacht voor lokale economie, andere manieren van landbouw, urban gardening, enzoverder. Zo wordt er het voorbeeld van Singapore aangehaald dat geen tuinen wil in zijn stad, maar ‘een stad wil zijn in een tuin’. Ook het radicaal veranderen van onze omgeving, door bijvoorbeeld aan depaving te gaan doen, wordt uitvoerig besproken. Het is een boek waar je een Demain-gevoel van krijgt: ‘Solutions exist’.

Stanley Portny: Projectmanagement voor dummies

De vele beloofde, fenomenale Brusselse projecten geraken nauwelijks op tijd af. Vandaar de roep om Brussel als één groot project te gaan beschouwen; met vele, holistische toptaken, nauwgezet de timing in-het-oog-houdend, voor een beter en progressief Brussel.

Deze tekst verscheen eerder op de blog Lambyk. Kwinten Lambrecht schrijft er over Brussel, communicatie, duurzaamheid, mobiliteit en een vleugje politiek.

 

Share