Categorieën
Resto, Café & Uitgaan

De smaakmakers van 2016

2016 was door de terroristische aanslagen geen gemakkelijk jaar voor de Brusselse horeca. Maar gelukkig slaagden restaurants er als vanouds in om de smaakpapillen te strelen en mensen bijeen te brengen in een gemoedelijk kader. Onze ontdekkingen van het afgelopen jaar.

Oficina

Oficina is een plek die je meteen in je hart sluit. Oude bekende Frédéric Nicolay tekende voor de inrichting. Het tweedehands servies en de geruite servetten geven het knusse etablissement een huiselijk karakter. Op het bord op de muur vind je een beperkt aanbod van dagverse gerechten. Vegetariërs komen er ruimschoots aan hun trekken. Ik at er al een smakelijk vistaartje en een overheerlijk lamsgerecht met rozemarijnpolenta. De wijnen per glas zijn aan de dure kant, maar met zorg geselecteerd. De bediening is attent. Een ideale plek om te dineren voor een avondje theater.

(c) Oficina

Oficina, Aalststraat 16, 1000 Brussel 

Coccorhico

Je zou er zo voorbijlopen: een onopvallende snackbar tussen de Kapellekerk en de Koninklijke Bibliotheek met de naam er nog op van de vorige eigenaar, Terra Nostra Grill. Dat zou jammer zijn, want dit Syrische restaurant ontvangt je met open armen en verwent je volop. Voor geen geld krijg je een rijkelijke schotel van met liefde bereide vegetarische gerechtjes uit het Midden-Oosten (Libanon is niet ver): hummus, falafel, auberginekaviaar, taboulé, salade met stukjes pitabrood en verse kruiden (fattoush). Ook de kippen- en lamsbrochettes smaken uitstekend. Wijn staat niet op de kaart, maar muntthee en water zijn een prima begeleider voor deze hartverwarmende maaltijd. Een dessertje van het huis is geen uitzondering.

(c) Van tuin en tafel

Coccorhico, Keizerslaan 26, 1000 Brussel, www.facebook.com/Restaurant-Cocco-Rhico-980767205363009/

Resto Henri

Henri is uitgegroeid tot een instituut in het snel veranderende restaurantlandschap in de Dansaertwijk. In een ongedwongen kader kun je er terecht voor onvervalste klassiekers uit de Belgische keuken, zoals garnaalkroketten, biefstuk-friet en mosselen. Maar ook de avontuurlijkere smulpaap vindt er zijn meug. De ceviche van zeebaars met quinoa stemde mij welgezind. De Nederlandstalige obers bedienen je er met kennis van zaken. De geboden kwaliteit heeft wel een prijs, dus het is misschien eerder een adresje om iets te vieren.

(c) Yelp, Olivier

Resto Henri, Vlaamsesteenweg 113, 1000 Brussel

Signora Ava

Een nieuwe aanwinst in de Vlaamsesteenweg. Een kleine, fijne Italiaan met een neus voor uitgelezen producten. Bij de inrichting valt het originele wijnrek op, een omgeturnd pallet. Zowel de pappardelle met truffel als de vissoep met tomaten en brood blonken uit in eenvoud, maar de gerechten werden perfect klaargemaakt en mooi gepresenteerd. Je drinkt er uitstekende wijnen en de caffè macchiato is perfect. Toegegeven, de porties zijn klein en voor een gerecht ben je snel 20 euro kwijt.

(c) Signora Ava

Signora Ava, Vlaamsesteenweg 92, 1000 Brussel

Kokuban

De Japanse keuken is meer dan sushi. In het moderne, sober ingerichte restaurant in de Louizawijk eet je noedelgerechten en otsumami oftewel fingerfood. Denk aan groene bonen (edamame), zeewier- of tofoesla, inktvis met gember, gemarineerde komkommer of kool (kimuchi), halfgekookte tonijnreepjes of kippendumplings (gyoza). Stuk voor stuk trefzekere tapas, licht en vol smaak. Het culinaire plezier kun je gemakkelijk delen met je tafelgenoot.

(c) Yelp, Delphine R.

Kokuban, Vilain XIIII 53, 1000 Brussel

Koffie en aperitivo

Op enkele uitzonderingen zoals het Gentse Or na, had Brussel tot voor kort weinig te bieden voor de koffieliefhebber. In het voorbije jaar veroorzaakten twee topadressen een heuse cafeïneopstoot. Mok komt overgewaaid uit Leuven. In een decor zonder franjes, maar met goedgekozen details zoals hangende planten en een kruideniersrekje serveert de barista een onberispelijke espresso of cappuccino. Een extra troef: de lekkere taartjes (een moelleux van chocolade met gezouten karamel!) en de originele vegetarische gerechten. Ook Café Velvet op de Vismarkt is een schot in de roos. Eerlijke kwaliteitskoffie uit Colombia in een gezellig en hartelijk ambiente. Een stukje bodding hoort bij de service van het huis.

Nog goed nieuws: de Italiaanse traditie van de aperitivo, een hapjesbuffet bij je drankje, deed zijn intrede in de hoofdstad. Nu ja, BarBeton was er al eerder bij, maar de broers Lorenzo en Fabrizio Avitabile van Damejeanne baseren zich voor hun tapas (van 18 uur tot 20 uur) op de Napolitaanse kookbijbel ‘La cucina napoletana’. De bar is in een mum van tijd een druk bezochte trekpleister geworden in een ondergewaardeerde buurt. Je kunt er voortreffelijk lunchen (de keuze is beperkt tot twee dagschotels en panini’s) en de drankkaart laat niets te wensen over (Belgoo Luppo van het vat is een aanrader).

(c) Séverin Malaud, Damejeanne

  • Mok, Antoine Dansaertstraat 196 , 1000 Brussel
  • Café Velvet, Brandhoutkaai 27, 1000 Brussel
  • Damejeanne, Ieperlaan 33, 1000 Brussel

Lees ook onze smaakmakers van 2015.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.