Categorieën
Duurzaamheid Mobiliteit Reizen & Toerisme

Wat Brussel van Lyon kan leren

Ik ben onlangs op reis geweest naar Lyon. Het is een voorbeeld van hoe een stad haar burgers blij kan maken. De Franse stad heeft een holistische visie op stadsplanning en het ontwerpen van de openbare ruimte. Lyon heeft dezelfde omvang als Brussel, ongeveer hetzelfde aantal inwoners (1,3 miljoen) en telt zelfs 40 gemeenten meer dan Brussel. Niets is onmogelijk, Brussel! Van wat ik heb gezien, is Lyon een veilige, propere en levendige plek waarin het goed is om te leven, te eten, te drinken en te werken. Wees goed voor je mensen en mensen zorgen voor je stad.

De fietsinfrastructuur

Lyon heeft meer dan 650 km veilige fietspaden, bruggen en verbindingen.

De kaaien

De kaaien langs de rivier de Saône zijn een geweldige plek om rond te hangen, te sporten, te fietsen, te wandelen. Zo koester je het water in je stad!

De fietserstunnel

De nieuwe Tunnel de la Croix-Rousse, die de oevers van de Saône en de Rhône met elkaar verbindt, is alleen bestemd voor fietsers, voetgangers en elektrische bussen. Foto van Almost Landing.

Groene ruimte

Overal waar je gaat, vind je groene trottoirs, kleine parken, bloemen. Groene ruimten helpen bij het ondersteunen van nieuwe ecosystemen en het afkoelen van steden.

Het openluchtzwembad

Je kunt niet in de rivier zwemmen, maar Lyon biedt fantastische mogelijkheden om buiten te zwemmen. Iets waar Brussel in deze tijden van hittegolf naar smacht. Foto: Piscine du Rhône.

Pleinen

Lyon heeft veel pleinen met sportfaciliteiten, skateparken … Deze foto toont Villeurbane.

Dierentuin

In het gigantische Parc de la Tête d’Or vind je een prachtige botanische tuin en zowaar een dierentuin! Gratis!

Deze tekst verscheen eerder op de blog Lambyk. Kwinten Lambrecht schrijft er over Brussel, communicatie, duurzaamheid, mobiliteit en een vleugje politiek. De vertaling uit het Engels is van BrusselBlogt.

Share