Categorieën
Duurzaamheid People & Lifestyle Resto, Café & Uitgaan Shopping

Krekels voor ketjes

Een lekker en gezond tussendoortje op basis van krekels van lokale kweek. Daaraan werken broer en zus Michiel en Anneleen Van Meervenne. De naam van de eerste Belgische krekelreep ‘Kriket’ is een samensmelting van het Engelse ‘cricket’ en het Brusselse ‘ket’. De crowdfundingcampagne om de eerste 5.000 repen te financieren, loopt op haar laatste benen.

Mars & Suzy

Michiel, in het dagelijkse leven landbouw- en voedingsjournalist bij VILT, bezocht een poos geleden de Brusselse krekelkwekerij Little Food. Hij was meteen onder de indruk van het stadslandbouwproject, vertelt hij aan de telefoon. “Little Food produceert dierlijke eiwitten op een bijzonder efficiënte manier in hartje Brussel. De ecologische voetafdruk van een krekel is veel kleiner dan die van een koe. Het is ook een sterk staaltje kringloopeconomie: de diertjes worden gekweekt op reststromen uit de voedingsindustrie.” Een maand geleden verhuisden de krekels van Sint-Gillis naar de Greenbizz-site bij Thurn en Taxis.

Het idee voor de originele snack is ook geboren uit verontwaardiging over de ongezonde troep in snoepautomaten, gaat Michiel verder. Het alternatief dat hij en zijn zus voorstellen, zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Het krekelmeel is een leverancier van ijzer, calcium, zink, vitamine B12 en omega 3-vetzuren. Een duidelijk verschil met de doorsnee wafel of reep: “We willen een suikerpiek vermijden en ervoor zorgen dat je een langer verzadigd gevoel hebt.”

Thanks for the shout-out @hapjesprincess! Goedgekeurd👌🏽#growfunding #kriketambassador

Een bericht gedeeld door Kriket (@kriketbar) op

Growfunding

In de coworkingkeuken Co-oking in Anderlecht sleutelden ze aan het recept. Het moest voor de twee fijnproevers vooral lekker zijn: “Krekels hebben een zachte, notige smaak en vallen goed te combineren met noden, zaden en boekweit.” De makers kozen bewust voor Europese walnoten en hazelnoten om onnodige voedselkilometers te vermijden en de lokale voedselproductie te stimuleren. “Als we de krekels uit Thailand hadden moeten invoeren, waren we er niet aan begonnen.”

Koken kost geld. De journalist (30) en de consulente (27), die allebei in Brussel wonen, gingen op zoek naar geld – en potentiële klanten – via crowdfunding. De keuze viel op Growfunding, het Brusselse platform voor duurzame projecten. Michiel leerde de website kennen als vrijwilliger bij de instrumentenbibliotheek Tournevie en is fan: “Growfunding biedt alle Brusselaars de kans om de stad van hun dromen waar te maken.”

Belgomarkt

Waar kun je de krekelreep proeven? Kriket staat geregeld met een stand op een evenement. De commentaren zijn positief volgens Michiel. “De overgrote meerderheid proeft en vindt het lekker. Met de reep verlagen we duidelijk de drempel voor een nog altijd ongebruikelijk ingrediënt.” In Brussel heeft Belgomarkt al toegezegd om het product in zijn assortiment op te nemen. Er komt ook een webshop.

Maar eerst willen de initiatiefnemers hun crowdfundingcampagne tot een goed einde brengen. Ze mikken op 12.500 euro, waarmee ze een eerste lading van 5.000 repen willen produceren. De teller staat nu dankzij 200 sympathisanten op 11.200 euro. Hun vader, die als pluimveehouder in Merchtem veel belang hecht aan milieu-efficiëntie, volgt het project ongetwijfeld op de voet.

Kriket heeft een eigen website en Facebook-pagina. Een steentje bijdragen, kan nog een week lang via Growfunding

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.