Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan Shopping

Dagelijks brood met nieuwe korst

Le Pain Quotidien opent een nieuwe vestiging in de stad waar het voor de bakkerijketen van Alain Coumont begon. Zevenentwintig jaar na de eerste winkel in de Dansaertstraat waait de geur van vers gebakken brood je tegemoet in het Koninklijk Pakhuis in Thurn en Taxis. Het erg ruime, warm ingerichte restaurant met open bakatelier en opleidingscentrum geldt als de nieuwe flagshipstore in ons land.

(c) Jean-Pierre Gabriël

Topman Vincent Herbert is zichtbaar in zijn nopjes bij de opening. Er is flink geïnvesteerd in de nieuwe zaak die vroeger een distributeur in Italiaanse kleding huisvestte – De Tijd spreekt van 400.000 euro – maar het resultaat mag er zijn. “We blijven trouw aan onze filosofie”, steekt de CEO van wal. “We bieden nog altijd eenvoudige en gezonde producten aan zoals ambachtelijk brood. De gemeenschappelijke tafel blijft garant staan voor convivialiteit Je neemt hier je tijd, je connecteert en je voelt je thuis. Tegelijk gaan we mee met de tijd en bieden de klanten een breed aanbod van maaltijden en ervaringen.”

(c) Jean-Pierre Gabriël

In de zaak kun je terecht voor een ontbijt, een brunch, een vieruurtje of een afterworkdrink. Op het menu staan onder meer boterhammen, soep, quiches, gevarieerde slaatjes, originele dagschotels en dessertjes. Vegetariërs en veganisten komen er aan hun trekken. Er zijn tafeltjes voor twee of voor grote gezelschappen, maar ook zitbanken en cocktailtafels. Bedrijven kunnen hun eten ook op kantoor laten komen en zelfs hun tafel laten dekken door Le Pain Quotidien. Het restaurant opent zijn deuren voor bakworkshops voor kinderen en volwassenen. De winkel verkoopt eigen producten zoals confituren, chocoladepasta, olijfolie, balsamicoazijn, grijs zeezout, koffie en thee. Boven is er een kamer waar opleidingen voor het personeel plaatsvinden onder de noemer Farming Academy.

Het brood waarnaar de zaak genoemd is, beleeft een metamorfose. De baksteen van 2 kilo uit 1990 heeft plaatsgemaakt voor een compactere versie van 600 gram, nog altijd biologisch en op basis van zuurdesem. Er zit minder zout in het brood en het deeg krijgt meer tijd om te fermenteren, tot 33 uur. De temperatuur tijdens het rijsproces schommelt rond 6 °C.

(c) Jean-Pierre Gabriël

Feit is dat Le Pain Quotidien een internationaal bedrijf is. 40 miljoen klanten bezoeken jaarlijks in totaal 262 winkels. In de VS zijn er 89 restaurants tegenover 29 in België. Latijns-Amerika en Azië zijn momenteel de grootste groeimarkten. Het concept en de producten blijven hetzelfde en de meubels komen altijd uit Geel. “Al zal de curry in India sterker zijn dan hier, we geven niet toe aan onze principes. We verkopen bijvoorbeeld geen cola,” vertelt Herbert.

De concurrentie slaapt niet. Zo mikt Exki op hetzelfde segment van bio, gezond en fancy fastfood. Herbert: “Maar bij ons overstijgt de gezellige levensstijl het product. We hebben bijvoorbeeld nu ook een actie ‘disconnect to reconnect’. Als gasten hun gsm’s in een doosje stoppen om volop van de gemeenschappelijke maaltijd te kunnen genieten, belonen we hen met een gratis koffie of dessertje.”

(c) Jean-Pierre Gabriël

Le Pain Quotidien Turn & Taxis (Havenlaan 86C) is in de week open van 7 uur tot 19 uur en in het weekend van 10 uur tot 17 uur.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.