Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Mobiliteit

Chibida zingt Congolese popmuziek om fietsen in Brussel te promoten

Chibida is een Schaarbeekse singer-songwriter en muzikant van Congolese origine die aan de hand van Congolese popmuziek het mobiliteitsprobleem probeert aan te pakken in Brussel. Zijn vehikel hiervoor is zijn muziek en natuurlijk de fiets.

Singlecover: “Met mijn fiets” (c) Christine Laureys

Brussel is tweetalig, dus brengt Chibida in november zijn hit: “Met mijn fiets” uit in het Frans en het Nederlands. Hij wordt gesteund door de Gracq, Pro Velo en de Fietsersbond. In zijn single zingt Chibida over het mobiliteitsprobleem in Brussel. Hij beschrijft het voor fietsers en somt de voordelen van meer fietsers in Brussel op. Hij werd hierdoor opgemerkt door Minister voor Mobiliteit Pascal Smet.

De optredens lopen binnen sinds enkele jaren omdat hij al in 2012 een plaat met Congolese muziekstijl Rumba Rumba op de markt bracht. De laatste jaren speelde hij op verschillende festivals zoals Afro-C in Bredene, Colora in Leuven, de seizoensopener van het culturele jaar in Elsene en de vorige jaren kon je hem zien bij het fietsersontbijt georganiseerd door Brussel Mobiliteit en fietsorganisaties. Als hij op festivals zingt dan speelt hij “Met mijn fiets” in de twee landstalen door elkaar.

Toch was het allemaal niet evident in het begin. Hij komt uit een gezin van 12 kinderen in de Democratische Republiek Congo, waar hij de enige muzikant was. Van jongs af aan was hij bezig met muziek in Kinshasa als autodidact. In 2001 kwam hij met zijn band Wenge in België en Frankrijk in middelgrote concertzalen spelen, hij besloot hier te blijven. Ondertussen heeft hij de Belgische nationaliteit en wou hij de Europese manier vinden om muziek te maken, dus begon hij Congolese popmuziek en Franse chanson te spelen.

Hij beeldt op een ludieke manier het mobiliteitsprobleem uit vanuit een minderhedenperspectief. Daarboven is hij in staat om de minderheden aan te spreken over de fietsproblematiek in Brussel en is hij erin geslaagd om dit via een andere kanaal te doen, namelijk de muziek. Met zijn nummer kan iedereen aan de slag om te sensibiliseren rond fietsen in de stad.

Zijn motivatie is niet alleen mobiliteit, maar ook sportbeoefening en zorg voor de planeet. Hij houdt ervan om mensen te entertainen, maar probeert steeds mooie boodschappen mee te geven in zijn teksten. Chibida die al een professionele artiest is, wil dus niet alleen een succesvol artiest zijn, hij wil ook een postieve boodschap uitdragen voor het milieu, de wereld en de mens. Vanaf november kan je Chibida zijn single kopen.

Dan nu Chibida: Met mijn Fiets

Neem zeker een kijkje op Chibida’s Facebookpagina

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op Facebook of op zijn website.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.