Categorieën
Duurzaamheid Resto, Café & Uitgaan

Plantaardig voedsel is de nieuwe wodka

Op 3 november was Brusselblogger Willemjan te gast bij het veganistische restaurant Moonfood aan het Centraal Station. Moonfood brengt een koude en een warme veganistische keuken en voor 12-13 euro heb je er een gezonde maaltijd binnen die zorgt voor celregeneratie en voor detoxificatie van het lichaam. Brusselblogger Willemjan ging enkele dagen later in gesprek met eigenaar Thierry Aerts.

(c) Moonfood

Aerts leerde het vak aan de Amerikaanse Westkust van de sterrenchef en vooral de chef van de sterren Annie Jubb. Hij bracht de chef van sterren als Leonardo DiCaprio naar Brussel om een kookploeg op te leiden en opende in het oude gebouw van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot  zijn veganistisch restaurant. Daarom staat er een bord voor de ingang: “Plant based is the new vodka”. Aeroflot bracht de mensen naar het land van de wodka. Nu brengt Thierry hen naar gezond veganistisch eten.

De opbouw van zijn restaurant was in het begin een self service à la EXKI, maar hij ervaart dat de voorverpakte voedselpakketten niet werken in Brussel. Daarom koos hij voor een buffetformule uit twee luiken, een warm en een koud buffet.

Het concept is dat het warm buffet zwaarder weegt op de balans dan het koud buffet omdat het meer water bevat. Terwijl hij minder werk heeft aan het warm buffet. Zo beginnen zijn chefs om 6 uur ’s morgens met het koud buffet dat 8 uur duurt om af te werken. Daarom is het koud buffet duurder in preparatie. Zijn winst maakt hij omdat te mensen vaak meer nemen van het warm buffet dan van het koude buffet.

Volgens Thierry zou je met 500 gram eten genoeg moeten hebben en dat kost 12-13 euro. we kunnen genieten van een democratische prijs ondanks de vele arbeidsuren die nodig zijn om het buffet te bereiden en de biologische voedingsmiddelen.

Zijn restaurant ligt niet voor niets in een administratieve wijk, waar veel hooggeschoolden zitten die geld klaar hebben voor een gezonde maaltijd en die niet van een tegen-cultuur zijn. Zijn doelpubliek is een hoogopgeleid en in gezondheid geïnteresseerd publiek. Hij werkt aan een tweede zaak in Elsene omdat de Europese gemeenschap een goede afzetmarkt is.

Als proever van het heerlijk buffet vond ik de smaken zeer goed en herkenbaar. Dat is ook het geheim van Thierry. Hij probeert het eten zo normaal mogelijk te laten smaken en hij presenteert de voeding zoals in de traditionele keuken. Dat wil zeggen spaghetti van courgette, veganistische sushi en wraps die hij zelfs vanaf 1 januari aan de Delhaize gaat verkopen.

Thierry vindt dat veganisme nog niet helemaal is doorgebroken in Brussel en dat het nog altijd iets is dat populair is in beperkte kringen, maar zijn restaurant met 50 plaatsen zit elke middag vol. Van een succesformule gesproken.

Moonfood (Koloniënstraat 58, 1000 Brussel) is open van maandag tot vrijdag, van 12 uur tot 20 uur.

Willemjan is blogger. Bekijk zijn werk op zijn blog en website

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.