Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Hoogfeest van alternatieve bierscene komt eraan

Op het Belgische onderonsje op de Grote Markt, Belgian Beer Weekend, is het nog wat langer wachten, maar binnen een goede twee weken is het de beurt aan dat ander hoogtepunt voor bier in de hoofdstad: BXL Beerfest.

Het evenement is ondertussen aan zijn derde editie toe en belooft weer een selectie te bieden van ’s werelds mooiste artisanale bieren. Onder het motto “Geen roze olifanten, geen kabouters of paters. Enkel heerlijk en echt bier!” werden brouwerijen uitgenodigd die elk minstens vier van hun topproducten zullen aanbieden. Brouwers die hart en ziel in hun brouwerij steken en ook zelf aanwezig zullen zijn om de bezoekers te laten delen in hun grenzeloze passie.

“The crossroad of beers & friends” luidt de ondertitel en dat kun je vrij letterlijk nemen. Met meer dan 400 bieren zal het aan bier zeker niet ontbreken en aangezien er vorig jaar al meer dan 5.000 bezoekers present tekenden, moet dat qua volk en vrienden ook wel goed komen. De leuze slaat echter ook op de vriendschap die heerst tussen vele van de aanwezige brouwerijen die het festival niet enkel zien als een manier om hun bier aan een ruim publiek voor te stellen, maar tevens als een platform om ideeën en ervaringen uit te wisselen, plannen te smeden voor ‘collabs’, bezoeken aan elkaar te regelen, kameraden terug te zien. Een goede ‘potgrond’ om de artisanale bierscene nog meer te laten groeien in een soms onverwachte en nieuwe richting. Kruisbestuiving is altijd goed en de bezoeker kan er maar iets interessants uit halen.

Verwacht dus zowel zotte brouwsels die eerder uit ‘didactisch’ oogpunt het degusteren waard zijn als echte pareltjes waarvan dat proefglaasje toch erg klein zal blijken en de smaakpapillen om meer zullen vragen. Plezier verzekerd voor zowel de doorgewinterde ‘geek’ als de toevallige passant met wat interesse in bier.

De grote hal van Thurn & Taxis achter het centrale gebouw zal gewijd zijn aan de standen voor de brouwerijen, zodanig geplaatst dat de doorgang vlotjes kan verlopen. Achteraan zal er zich een kleine ruimte bevinden met zitplaatsen, een aparte bar, een ruimte met Brusselse ambachten (koffie, chocolade, kaas, gefermenteerde producten). Het grote, hopelijk zonovergoten, buitenterras zorgt voor een rustmoment terwijl de foodtrucks de hele dag door eten voorzien, want uiteraard geen natje zonder een deftig droogje. Vooraan in de grote zaal zal er zich een bottle shop bevinden met een ruime keuze aan festivalbieren, om de proefervaring thuis te kunnen voortzetten of de nadorst te stillen.

Naast de eigen rondgang zullen ook enkele gerichte sessies worden ingericht, waarbij brouwers dieper ingaan op de bieren die ze maken en hun verhaal. Een uniek moment voor een tête-à-tête met de brouwer van je favoriete bier. De editie 2019 wenst ook weer en ruimere plek te geven aan de plaats van bier in de gastronomie, dus kun je ook zeker een reeks ‘kookdemonstraties’ verwachten van chefs die hun strepen verdiend hebben in de bierwereld. Al deze sessies zullen heel binnenkort worden aangekondigd via website en Facebook. Voor sommige zal je toch best niet al te lang wachten om ze dan ook effectief te reserveren.

Kortom, een perfect weekend om in Brussel enkele van de beste bieren wereldwijd te proeven. Koop je ticket al online, dat levert je nog een flink voordeel op ook.

BXL Beerfest vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 augustus op de site van Thurn & Taxis. Meer info vind je op de website, Facebook– en Twitterpagina.

Deze bijdrage verscheen op de tweetalige bierwebsite Bier Grand Cru.

Share