Categorieën
Elsene Resto, Café & Uitgaan Shopping

Cones, de eerste artisanale Argentijnse ijswinkel van België

De Argentijn Alejandro Atampi en zijn Belgische vrouw brengen artisanale en seizoensgebonden ijsjes naar Brussel. Hun ijsjeszaak Cones kiest zoveel mogelijk voor verrassende biologische producten en typische smaken. Dat is het geheim van de eerste Argentijnse ijsjeswinkel van Brussel en België.

Alejandro begon in Argentinië op jonge leeftijd te werken als metselaar. Eind jaren negentig vertrok hij naar New York, omdat hij in Argentinië een man had leren kennen die personeel zocht voor zijn ijswinkel Cones in de Verenigde Staten. Hij ging aan de slag in de druk bezochte winkel, dicht bij de WTC-torens. In de Big Apple leerde hij zijn Brusselse vrouw kennen die grafische vormgeving studeerde. Sinds een jaar wonen ze in België. Vier maanden geleden openden ze de tweede vestiging van Cones in Elsene.

Iedereen kent wel de Italiaanse ‘gelato’. Wel, deze is door de Italiaanse massa-immigratie naar Argentinië gegaan, en zo ontstond er een symbiose tussen lokale smaken en Italiaanse smaken. Zo kan je bij Cones Brussels proeven van maté-thee, dulce de leche (karamelpasta), maïs, zoete aardappel, biet, pompoen, sabayon en verschillende sorbets.

De naam Cones verwijst niet alleen naar het hoorntje van het ijsje, maar ook naar de Cono sur of de zuidkegel van Zuid-Amerika. Het thema van de ijswinkel is de inheemse cultuur van Salta en Jujuy in het noorden van Argentinië.

In het salon kun je niet alleen een ijsje proeven en een kop koffie drinken, soms zijn er ook facturas of Argentijnse koffiekoeken en de typische alfajores (tarwekoekjes met daartussen dulce de leche). Elke zondag, tussen 15.30 uur en 18 uur, kun je maté komen drinken. Er is een tafel om heerlijk te babbelen in het Spaans. De Argentijns-Brusselse gemeenschap is dan ook vertegenwoordigd en vindt er steeds meer haar ontmoetingsplaats.

Cones Brussels, Hippodroomlaan 59, 1050 Elsene, open van woensdag tot maandag.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ en blogt voor Medium.com.

Share

Door Willemjan

Willemjan is geboren en getogen in de rand van Brussel, maar zijn sociaal leven speelt zich voornamelijk af in Brussel zelf. Vanaf het middelbaar tot zijn dertigste heeft hij veel gereisd in het Westelijke halfrond en nu trekt hij naar het Oosten om zijn wereld rond te maken. Ondertussen als hij terugkeert naar zijn veilige haven Brussel, schrijft hij op Brusselblogt.be.