Foufoune is in het Frans niet alleen een koosnaam voor de vulva, het buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan, het is ook een abrikozenlambik van Brasserie Cantillon. Het verhaal achter deze opmerkelijke naamkeuze ligt enigszins genuanceerder dan we met onze af en toe geperverteerde geest vermoedden.
Beeld u een grote tafel in ergens in de heerlijke Provence. Rond de tafel met daarop een perfect geroosterd geitje en prachtige wijnen als Hermitage en Saint-Joseph zitten een hoop vrienden. We schrijven 1998. Een van de aanwezigen is abrikozenkweker François Daronnat. Zijn bijnaam? Foufoune. Daronnat zingt er de lof van zijn Bergeron-abrikozen. Het zijn de meest natuurlijke, de mooiste, ze hebben de beste smaak; ze zijn zoet en zuur tegelijk. U kan het zich inbeelden, de Franse chauvinist prijst er zijn abrikozen de staalblauwe hemel in.
Een van de andere aanwezigen was Jean Van Roy, een telg van familie Van Roy-Cantillon van de Brusselse brouwerij Cantillon en die dacht: tiens, misschien moet ik daar eens een bier van proberen te maken. Als die abrikozen echt zo bijzonder zijn. Na de reis kreeg Jean van Roy driehonderd kilogram van die Bergerons toegestuurd. Hij durfde de uitdaging aan en ging aan de slag. Het resultaat, abrikozenlambik, was ronduit perfect te noemen. Sindsdien wordt elk jaar twaalfhonderd kilogram abrikozen geleverd bij Cantillon. Brouwerij Cantillon is al actief sinds 1900 en staat bekend om haar lambik, geuze, faro en kriek. Ze tracht een eeuwenoude brouwtraditie voort te zetten met bieren van spontane gisting die enorm inzetten op een natuurlijke biersmaak.
Het fruit wordt met de hand ontpit en dan in twee jaar oude lambik gestort. Het bier onttrekt de smaak en de aroma’s zeer snel en na twee maanden wordt de Fou’Foune gebotteld in flessen van 75 cl. Het is een zurig, lichtjes troebel bier en heeft een bleekgouden kleur. De productie is beperkt tot drieduizend liter per jaar.
De Fou’foune is ondertussen bijzonder gegeerd goed geworden. Met een gemiddelde rating van 4,51/5 op beeradvocate.com en 4,02 op ratebeer.com hoeft dat niet te verbazen. Met een aroma van citroen, perzik, abrikoos, pompelmoes en amandelen, een wat romig aanvoelen in de mond en een bijzonder opgewekte frisheid als bijkomend gevoel hoeft dat al helemaal niet te verbazen. Allemaal lyrische omschrijvingen zijn dat die even goed thuis horen in romantische sferen, toch? Gemaakt van Frans fruit bovendien! En dat is zoals u weet nog opwindender dan Turks fruit.
Omdat de oplage van Fou’foune beperkt is maakt het de jacht op dit heerlijke kleinood trouwens alleen nog maar interessanter. Wat zeggen ze nu weer van een gewilde bruid?
De bieren van Cantillon zijn verkrijgbaar in de winkel van Cantillon Brouwerij/Brussels Museum van de Geuze (Gheudestraat 56, 1070 Anderlecht). De Fou’foune luidt het bottelseizoen in tegen het einde van augustus en is nu niet te koop.
Luc De Raedemaeker schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. Hij is ook coauteur van het Belgisch Bierboek, dat in 2016 bij Lannoo verscheen