Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Medailles voor Brusselse bieren

Op de biercompetitie Brussels Beer Challenge zijn drie Brusselse bieren in de prijzen gevallen. Stouterik van Brasserie de la Senne won de gouden medaille voor beste droge stout. Saison de Bruxelles van Brasserie l’Annexe uit Sint-Gillis schoot de oppergaai af in de categorie traditionele saison en liet daarmee Saison Dupont net achter zich. De gloednieuwe Brasserie de la Mule uit Schaarbeek veroverde brons met Lager in de categorie pils in Duitse stijl. In totaal beoordeelde een internationale en professionele jury eind oktober bijna 1.800 bieren uit 35 verschillende landen.

(c) Bart Van der Perre – Brussels Beer Challenge

Met 80 medailles blijft België de absolute koploper op de tiende editie van Brussels Beer Challenge. 53 Belgische brouwerijen sleepten een prijs in de wacht. De categorie oude geuze-lambiek kreeg zelfs een volledig Belgisch podium, met gedeeld goud voor Oude Geuze Boon Black Label en Young & Wild Fontan-Elle, zilver voor Oude Gueuze Cuvée René Lindemans en brons voor Oude Geuze Tilquin à l’ ancienne. De brouwerijen Dupont, Palm, Alken-Maes en Huyghe bevestigden de trend met eremetaal voor de bieren Bons Vœux, Rodenbach Grand Cru, Affligem blond en Sint Idesbald Rousse. Dominicains Tripel van de 3F brouwerij uit Frameries werd uitverkoren tot beste tripel – een prestigieuze prijs, want er waren niet minder dan 100 concurrerende bieren. De Pajotse familiedistillerie De Cort haalde het in de categorie hybride speciaalbier met Wild Adam, een blend van 50% appelcider en 50% lambiek. De titel van beste Belgische bier van de wedstrijd ging naar Malheur 10 van Brouwerij De Landtsheer in Buggenhout.

In de medaillespiegel volgen Italië (33), de Verenigde Staten (32) en Nederland (27). Een verrassende vijfde plaats is er voor China, met 18 medailles, waarvan 9 gouden. Dangge Brewing uit Peking sleepte de begeerde prijs voor het beste bier van de wedstrijd in de wacht. Het winnende bier is een imperial stout met tonen van vanille en koffie. Ook Noorwegen zette zich op de kaart met de verkiezing van Lindheim Ølkompani Farm tot brouwerij van het jaar 2021. De Noren zijn gespecialiseerd in fruitbieren, zoals Sour Cherry – Farmer’s Reserve.

Polen haalde een gouden medaille voor beste witbier met een wel erg Belgisch klinkende naam: Grimbergen Blanche. Brouwerij Carlsberg kiest ervoor om deze variant van het abdijbier in Polen te brouwen. Over biergiganten gesproken: AB Inbev moest het stellen met één prijs: zilver voor Hoegaarden. De organisatie communiceert echter niet over de bieren die niet in de prijzen gevallen zijn en we weten niet welke brouwerijen met welke bieren deelgenomen hebben.

Alle uitslagen vind je op de website van Brussels Beer Challenge. De bierwebsite Bier Grand Cru schreef een bespreking.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.