En wat eet je dan wel nog? Op de blog van een collega over het leven als vegetariër las ik dat ze die vraag voortdurend krijgt. Haar buurvrouw vroeg zelfs wat ze in de plaats van vis eet als ze tofu in de plaats van vlees eet. Gelukkig is de tijd voorbij dat vegetarisch gelijkstaat met eenzijdig en eentonig eten. Er is keuze te over aan wok- en pastagerechten, ovenschotels, tapas, stoofpotjes, groentetaarten en andere culinaire bereidingen. Online en in vegetarische kookboeken vind je duizenden recepten. En het aantal vegetarische eetadresjes neemt gestaag toe.
Brussel blijft niet achter. Enkele maanden geleden maakte de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck bekend dat het gewest de campagne Donderdag Veggiedag officieel ondersteunt. Het initiatief komt van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) en zag het licht in Gent. Het is de bedoeling om mensen op een positieve manier te stimuleren om vlees en vis één dag in de week in te ruilen voor lekkere, gezonde en duurzame vegetarische voeding. Consumenten, maar ook scholen, organisaties, overheidsinstellingen en bedrijven worden vriendelijk verzocht om mee te doen, zodat minstens twintig procent van de geconsumeerde maaltijden op donderdag vegetarisch is. Dankzij de campagne bestaat er nu ook een tweetalig veggie stadsplan van Brussel, waarop tientallen restaurants en winkels vermeld staan waar vegetarische maaltijden en producten te verkrijgen zijn, van de eenvoudige snackbar Mr. Falafel tot het poepchique restaurant L’Alban Chambon.
Uit een recente enquête van het onderzoeksbureau iVOX blijkt trouwens dat de Brusselaar openstaat voor vleesvermindering. Een opvallend hoog percentage (8%, tegenover 0,5 % in Antwerpen) categoriseert zichzelf onder de noemer “eet geen vlees, enkel vis”. Zo’n 15% van de ondervraagden eet minstens één dag per week geen vlees of vis. Niet minder dan 52% geeft aan in de toekomst minder vlees te willen eten.
En ik? Ik ben – helaas – te veel gehecht aan vlees en vis om vegetariër te worden, maar sta open voor vegetarische alternatieven, om redenen van dierenwelzijn, gezondheid en milieu, maar ook omdat het heel lekker kan zijn. Onlangs moest ik met vrienden op restaurant in Gent een keuze maken tussen vlees, vis en vegetarisch. Ik koos voor het laatste en kreeg de opmerking of ik misschien vegetariër geworden was. Maar zeg nu zelf: niets tegen frietjes met stoofvlees, maar is een groentestoofpotje met tofu, kokos, rode curry en jasmijnrijst niet een tikje verfijnder? Het bleek een gastronomische voltreffer.
Wat is jullie ervaring met vegetarisch koken en eten in Brussel? In 2007 publiceerden we ook al een lijstje met vegetarische restaurants.