Categorieën
Resto, Café & Uitgaan Shopping

Komt er ooit Cantillon geuze 0,0%

Wie alcohol wil vermijden en toch bier wil drinken had het in ons land tot voor kort niet makkelijk. Het bestellen alleen al. Smaakvol en alcoholvrij waren tot voor kort twee woorden die niet in dezelfde zin thuishoorden.

(c) Bart van der Perre

De meeste consumenten vinden bier zonder alcohol een lachertje. Een Belgische brouwer durft nog een stapje verder te gaan: “Bier zonder alcohol is als een soutien aan de wasdraad, het beste is eruit”. Ik geef toe, het is een boutade en het is heel plat uitgedrukt, maar helemaal ongelijk kunnen we de man niet geven.

‘Konden’; als we eerlijk zijn, want alcoholvrije bieren zitten terecht in de lift. Het huidige bieraanbod maakt duidelijk dat het om meer dan een hype gaat. De evolutie naar steeds meer en steeds betere alcoholvrije bieren is het gevolg van ‘a perfect storm’. Meer en meer zijn mensen zich vandaag bewust van de gevolgen van alcohol. Denk maar aan ‘Tournée Minérale’. Er is de toegenomen aandacht voor een bewuster en gezonder leven. Ook is er de stijging van een bevolkingsgroep die geen alcohol drinkt om religieuze redenen en uiteraard leveren de toegenomen alcoholcontroles ook hun bijdrage.

Veel consumenten zijn vandaag de dag op zoek naar een echte meerwaarde. Alcoholvrije bieren spelen dus niet alleen in op de tendens naar minder alcoholconsumptie, maar bieden tevens een uitgelezen kans om het biersegment te verbreden. En dit laatste hebben de grote jongens goed begrepen. Onder aanvoering van enkele wereldspelers zien we een enorme toename van bieren zonder alcohol. Waar we vroeger hooguit een NA pilsje vonden om onze dorst te lessen, hebben we nu een ruim aanbod van verschillende stijlen.

Zeker nu ook traditionele brouwers de uitdaging aangaan. In de krant De Standaard gaf Michel Moortgat zijn visie op alcoholvrij: “Als het van de WHO afhangt, wordt alcohol verboden. Nochtans is bier een natuurlijk product met natuurlijke ingrediënten zoals gerst en hop. ­Behalve de alcohol is het een gezond product. We waren wat tegendraads en het was lang niet onze prioriteit, maar we zetten nu wat meer in op alcoholvrije bieren. Zo hebben we al Liefmans Free, de Fruitesse zonder alcohol en Vrijwit van Brouwerij ’t IJ in Amsterdam. Volgend jaar komt er een La Chouffe zonder alcohol. Maar een Duvel in alcoholvrije versie zal er niet snel komen. Onze leuze is nog altijd “Geniet, maar met mate”.” Dat is een heel duidelijke visie.

Ook de craftbrewers wagen zich aan alcoholvrij bier en La Trappe kwam onlangs als eerste trappistenbrouwerij met een 0,0% op de proppen. De markt verandert razendsnel en het is wachten tot wanneer Cantillon met 0,0% geuze naar buiten komt. Of is dat echt een brug te ver?

In België mag bier tot 0,5% alcohol onder de noemer alcoholvrij verkocht worden. Als er 0,0% op de verpakking staat, weet je zeker dat het bier volledig zonder alcohol is. Anders gaat het om alcoholarm bier. Twee Brusselse voorbeelden van Brussels Beer Project zijn:

Luc De Raedemaeker schreef deze tekst voor de bierwebsite Bier Grand Cru. Hij is ook coauteur van het Belgisch Bierboek, dat in 2016 bij Lannoo verscheen.

Share