Brussels spruitenpotje met Saison Dupont

Het seizoen van de spruiten is op gang gekomen. Een groente met Brusselse roots. Iedereen kent wel ’choux de Bruxelles’ of ‘Brussels sprouts’. Maar er zijn wel meer talen die spruiten als Brussels beschouwen. Wat dacht u van ‘brukselką’ (Pools), ‘couve-de-bruxelas’ (Portugees), ‘brysselkål’ (Zweeds) of ’Brüksel lahanası’ (Turks)? De bierwebsite Bier Grand Cru maakt een stoofpotje van spruiten en kiest daarbij een passend bier.

Sprout to be Brussels meets Dupont

Heel wat talen hebben nog een verwijzing naar Brussel als ze het over spruiten hebben. Spruiten zijn uiteraard niet in Brussel ‘ontstaan’, ze zijn veel ouder en de oorsprong van de ‘spruitkool’ moet eerder in het Middellands Zeegebied worden gezocht en ten tijde van de Romeinen (al is eerder zeker niet uitgesloten).

Waarom dan ‘Choux de Bruxelles’ of ‘Brussels Sprouts’ … wel, Brussel was in de middeleeuwen de bakermat voor de teelt van die soort spruitkool die we nu automatisch met ‘de’ spruiten associëren (er zijn namelijk vele variëteiten spruitkool). Het is vanuit de regio rond Brussel dat de groene balletjes de wereld zijn gaan veroveren (vooral vanwege hun voedingswaarde), bekend werden als ‘Brusselse spruiten’ en de rijkdom van de landbouwers in de streek ging maken.

Het beste seizoen om spruiten te eten is de winter. Je kunt ze evenwel doorgaans vinden van oktober tot maart en ze worden ietwat minder bitter en zoeter naarmate we meer richting lente gaan. Een makkelijk en snel recept voor een ‘stoofpotje’ met spruiten in de hoofdrol, maar eerlijk gezegd, als het over stoofpotjes gaat, zijn spruiten eigenlijk altijd een goed idee … in hoofd- of bijrol.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 750 g spruiten
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 1 grote ajuin
  • 2 grote wortelen
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ei
  • ½ liter magere runderbouillon (1 bouillonblokje op ½ liter water)
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper en zout

Bereiding

  • Snijd een dun plakje aan het voetje van de spruiten weg en was ze.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  • Snij de ajuin in ringen.
  • Schil de wortelen en snij ze in niet al te dunne schijfjes.
  • Doe de groenten en de aardappelen in een pan met een dikke bodem, kruid ze met peper en zout en roer er het kerriepoeder onder.
  • Overgiet alles met de bouillon. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Meng ondertussen het gehakt met het ei, de peterselie, peper en zout.
  • Rol van het mengsel middelgrote balletjes.
  • Voeg de balletjes bij de spruitjes en laat nog 15 minuten zachtjes koken.

Pairing

Voor de inhoud van ons glas gaan we eveneens voor een echt ‘landbouwproduct’: een mooie saison. Het bier mag historisch dan vooral het laven van de dorstige (seizoens)arbeiders hebben, het past uitstekend bij dit winters gerechtje. De Saison Dupont Biologique is een oerklassieker die niet voor niets de gouden plak wist te bemachtigen in de categorie ‘Traditional Saison’ van de Brussels Beer Challenge. Een zachte, evenwichtige start die mooi aansluit bij het ietwat ‘umami’ gevoel dat de bouillon ons geeft. Maar tegelijk ook een vleugje gist en een mooie, frisse, klassieke hopping voor een licht kruidige toets met wat aardse accenten die de spruiten moeiteloos weet te vinden. Dit pareltje is uiterst dorstlessend en verfrissend, waardoor we zouden durven aanraden om meteen een grote fles open te doen en er alvast aan te beginnen als aperitief.

Dupont Bio

Deze bijdrage van Yannick de Cocqueau verscheen op de tweetalige bierwebsite Bier Grand Cru. Over de oorsprong van Brusselse spruiten en witloof lees je meer in ons artikel Groenten uit Brussel.

Share