Categorieën
Brussel Actua BrusselBlogt.be

2010: een terugblik

Het is de tijd van de terugblikken en de jaaroverzichten. Ook BrusselBlogt kijkt terug op een gevuld jaar met veel bijdragen en commentaren over uiteenlopende onderwerpen. Een terugblik op 2010 in citaten uit onze blogs:

Januari

We hebben het niet door, en het lijkt niet zo – maar er wordt zwaar met ons gesold tijdens de koopjesperiode. (Solden)

Rokers worden nu bij het vuil gezet. Behalve alle kwalijke ziektes, die ons worden voorspeld, worden we nu ook veroordeeld tot chronische bronchitis. In weer en wind worden we naar tochtige portieken of achterafstegen verbannen. Je ziet ons staan, haar in de wind, bibberend, snel zuigend aan onze saffies, zonder genot of inspiratie. Waarom kan er niet wat hoffelijkheid zijn van beide kanten? (Mogen rokers nog asemen?)

Tja, misschien moeten ze er bij Net Brussel toch eens over nadenken om de webmaster een ander taakje te geven…telefoonoproepen beantwoorden ofzo? (Net Brussel aan de deur)

In een Afrikaans restaurant in Brussel: “Mijnheer, de prijzen zijn hier gedaald!” Waarop de ober laconiek antwoordt: “Jullie zijn in crisis, mijnheer.” Te verstaan: in crisis of wat hier voor een crisis moet doorgaan. ’t is crisis, het eten wordt goedkoper. (’t Is crisis, het eten wordt goedkoper)

Februari

Armoede, werkloosheid, uitzichtloosheid, normvervaging, verpaupering. Brussel heeft jarenlang wijken laten verrotten en ik heb de indruk dat ze nu de open wonden proberen te genezen met een pleistertje. (Brussel: Zero-Nul)

Luc neemt elke dag de trein in Edingen en is nog niet in Brussel aangekomen. Hij is te laat. Zou hij op de noodlottige trein zitten? Ken ik zelf nog mensen die uit dezelfde richting komen? Schrikbeelden doemen op, het bange afwachten begint. (Halle bij Brussel)

Maart

Hierbij een warme oproep aan alle Nederlandstalige ouders: maak veel kindjes, dit zorgt voor een toename van het Nederlands in Brussel en goede Nederlandstalige scholen. En als het beleid nog zorgt voor extra plaatsen in crèches, scholen en ouderschapsverlofregelingen, komt er een babyboom, die  de prachtige bloeiende diversiteit waar Brussel prat op gaat zal versterken. (Inschrijvingsperikelen)

Voorlopig zijn er -gelukkig- géén centen voor… dus geniet nog even tijdens het winkelen van de echte zon en regendruppels! (Nieuwstraat als serre)

April

Het interieur is de moeite. Dat moet gezegd. Het ademt allemaal een retro sfeer uit – die zetels! die lampen! – en er is volop gewerkt met kleuren. De interieurarchitecten hebben zich goed geamuseerd. (Eindelijk Viage)

Impliciet werkt de splitsing van BHV de zogenaamde verfransing van onze hoofdstad in de hand. Ook een belangenconflict voor de Vlaamse partijen in het Brusselse dus… Ofwel hollen ze achter de moederpartij aan en wordt hen later de verfransing van de hoofdstad verweten. Ofwel gaan ze regelrecht in tegen de beslissing van de moederpartij. (Belletje trek* en de Catch22)

Mei

Waarom geen tunnel aanleggen vanaf de Stormstraat tot aan het Centraal, zodat men de boze stad zelfs niet te zien krijgt, of huur de bovenverdiepingen van het station, moeten ze die gevaarlijke tunnel niet meer door? Waarom niet in plaats van naar de Stormstraat te gaan helemaal verkassen naar Aalst, Leuven, Lennik of Ternat. Of Loksbergen? Schijnt een heel vredig dorp te zijn. (5000 studenten naar de Stormstraat)

De stad bejubelt z’n werk, maar tegelijk straft ze het ook. Er werd intussen een Facebookgroep opgericht die Bonom volop wil steunen en de hypocriete houding van de overheid scherp bekritiseert. (Binnenkort geen nieuwe Bonom meer?)

Ik wijs met de vinger naar de “volwassen” burgers in die wijk die wegkeken of het zelfs aanmoedigden, maar ook en vooral naar “onze” gerechtsdienaren. Ik heb die uitspraak, “dan had je daar niet moeten komen wonen,” nog gehoord. Wat een onzin. Als men in het hart van de stad niet meer zichzelf kan zijn en een eigen handel en wandel hebben, waar gaan we dan naartoe? (Slachtoffers homofobie gestraft)

Juni

Bio- en fairtradewinkels, rookvrij eten en nu nog een hippe kroeg! Verleden weekeinde is aan de hoek Louis-Bertrand-Laan / Haachtsesteenweg Le bar du gaspi heropend. (Oeps, mijn wijk wordt hip!)

Juli

Het plein is een grote, lege steenvlakte omringd door een metalen cirkel die vertrekt en eindigt bij de knappe stationsluifel die Horta ontwierp. Een en ander heeft als gevolg dat je met de auto niet meer door de Keizerinlaan kan rijden. Fietsers mogen wel door, al zijn er op dit moment nog geen wegmarkeringen, dus dat betekent wildrijden. Zo veroveren de voetgangers weer een beetje meer van het stadscentrum voor zich. (We hebben een stationsplein!)

Conclusie: Collecto lijkt interessant als je alleen bent, niet gehaast en geen problemen hebt met random mensen van allerlei pluimage. (Collecto try-out)

Mijn alternatief voor Collecto : Villo. Je mag niet té zat zijn, maar anders brengt het je op max. 25 minuten van centrum Brussel naar ergens buiten het centrum. (Villo op de goede weg?)

Augustus

Ik dacht aan de stad en hoe ze op de ene dag naar pis stinkt en op de andere naar lavendelvelden geurt. En aan die haveloze man die voor de ingang van de Quick lag te bloeden – en hoe de mensen door de bloedplasjes stapten om binnen te geraken. Ai, stap ik alweder in een cliché: het harde leven in een grootstad, wars van menschelijkheid en brüderschap belijden wij de apathie… (Ondergoed moet onder de broek)

Wat onze avond bijna verpestte, waren een bende Antwerpenaren wiens enige vertier erin bestond om op zeer luidruchtige wijze ordinaire gesprekken te voeren, hun grote hoeveelheid cash geld tentoon te spreiden en hun nare Brussel-ervaringen te delen met de rest van het restaurant: “… mor ze muute maa wel verstong hey!” (Viage verder getest)

September

Brussel is een vrolijke melting pot en je kan niet zomaar een Berlijnse Muur optrekken tussen de ‘Nederlandstaligen’, de Franstaligen, Engelstaligen, of bij uitbreiding de  andere duizend talen die deze stad letterlijk rijk is. Het verhaal is veel genuanceerder. (La Minorité Négligable)

Spitsuren, de MIVB-voertuigen en buggy’s op één bordje presenteren is vragen voor een zieke maag. Ik heb soms al voertuigen vijf minuten weten verliezen in haltes louter omdat de mensen niet konden uitstappen en de personen zelf weigerden te bewegen, vaak met meldingen als ‘attention au bébé merde!’.(Verbale agressie op de MIVB, een vak apart)

Misschien moeten we de ambitie om Europese distributiedraaischijf te willen worden opzijschuiven en ons concentreren op de markt van Europese betogingen. Tenslotte, welke stad heeft er op dit vlak meer ervaring dan ons eigenste Brussel? Betogingen een vak apart! (Brussel, hoofdstad der betogers)

Oktober

Ik ben zeker dat Fernand David een prachtig concept met veel potentieel heeft bedacht. Alleen schort het hem nog een beetje in de details, waardoor de totaalervaring geen unaniem positief beeld achterlaat. (Restaurant STEAKfrit’)

November

Kuregem kan véél hebben : opstootjes, druggebruik, glasbraak, criminaliteit, werkloosheid of zwart werk. Alles verbleekt echter bij de komst van Léonard. (De Verhuis)

Politieke vluchtelingen kunnen niet meer op hotel. De kat zag het op het televisietoestel. Het aanzuigeffect is te groot, wordt gezegd ten huize van de eerste minister die nu wél het loodje legt. ‘Cruel to be kind’ is het motto en juridische bescherming geen lotto. (Mijmeringen van een lapjeskat)

Het voorgerecht: vier schrale, ongepelde scampi met een waterachtig looksausje. De met selder en prei gekookte mosselen waren eetbaar, maar de portie was wel erg klein. Ze werden geserveerd met kleine, dunne, smakeloze diepvriesfrietjes. Voor een plastic vingerhoedpotje ketchup en mayonaise moest je bijbetalen. Het dessert maakte niets goed: een vreemde flantaart met een vies bijsmaakje. (Toeristenvallen en andere hinderlagen)

December

In plaats van op lange afstand duidelijk te maken dat ze gaan oversteken, veranderen sommige voetgangers ter hoogte van een zebrapad (min of meer) plots van richting om nog net voor je proberen de straat over te steken (diagonaal, als het even kan!). Dit gecombineerd met het weer van de laatste dagen, is pure waanzin. Deze morgen was het weer raak (neen, niet op dìe manier). (Veiligheid voetgangers)

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.